cactus Opublikowano 29 Stycznia 2011 #11 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Na kufrze akwarium się nie stawia! Powodzenia Ci życze, trzymam kciuki żebyś nie musiał tworzyć tutorialu ze zbierania wody z podłogi Pozdr
makok Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor #12 Opublikowano 29 Stycznia 2011 czemu się nie stawia?? szafka jak każda inna... poziom ma, deski dookoła ma, blat gruby ma, stabilnie stoi... co jeszcze musi mieć aby można było postawić?
cactus Opublikowano 29 Stycznia 2011 #13 Opublikowano 29 Stycznia 2011 makok, bez uniesień sądziłem że wyłapiesz sarkastyczny ton mojej wypowiedzi Postawić możesz i na parapecie. Swoją drogą jak wygląda poziomowanie "na oko"? :|
makok Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor #14 Opublikowano 29 Stycznia 2011 ależ nie unoszę się poziomowanie na oko wygląda tak że stawiasz akwa, nalewasz 10cm wody, bierzesz miarkę i mierzysz wysokość słupa wody w różnych miejscach... potem dla pewności nalewasz wodę do połowy i ponawiasz pomiary... jeśli wszędzie jest do +-1mm to po zalaniu całości będzie różnica +-2 i tak to wyglada niestety poziomicę złamałem przypadkiem
cactus Opublikowano 29 Stycznia 2011 #15 Opublikowano 29 Stycznia 2011 [...] bierzesz miarkę i mierzysz [...] Więc jednak nie na oko. Taki pomiar, przeprowadzony starannie i dokładnie będzie dokładniejszy niż ten dokonywany popularną poziomicą bądź łatą. PS Myślałem że może mnie zaskoczysz i napiszesz że kładziesz kangurka na środku i poziomujesz aż przestanie się staczać a tutaj w pełni profi. hehe.. Robiłeś jakieś fotki jak trzasło?
slawek gorol Opublikowano 29 Stycznia 2011 #16 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Cactus może cię zaskoczę, ale ja poziomowałem 150x50x60 na kangurka Stało, sprzedałem i pewnie nadal stoi. Polak potrafi
makok Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor #17 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Robiłeś jakieś fotki jak trzasło? nie, ani niestety filmiku jak wklejać nowe... zbyt duże ciśnienie miałem że mi to zaraz strzeli, a potem że musze wklejać ASAP bo mi woda "stygnie"
Nuroslaw Opublikowano 31 Stycznia 2011 #18 Opublikowano 31 Stycznia 2011 [...] bierzesz miarkę i mierzysz [...] Więc jednak nie na oko. Taki pomiar, przeprowadzony starannie i dokładnie będzie dokładniejszy niż ten dokonywany popularną poziomicą bądź łatą. jak ktoś nie umie się posługiwać poziomicą, to pewnie miarka będzie dokładniejsza. A ponadto poziom na oko jest przecież wystarczający. No chyba że ktoś ma zeza. A jak wzmocnienie pęka, bo akwarium stało lekko przechylone i niby większy nacisk wody, to strach kłaśc na takie akwarium pokrywę, czy stawiać wiadro z wodą czy inną miskę. Szybciej ferelne szkło, źle wklejone.
sysgone Opublikowano 31 Stycznia 2011 #19 Opublikowano 31 Stycznia 2011 nie trzeba się było próbować w nim kąpać, to by nie strzeliło
paputek25 Opublikowano 31 Stycznia 2011 #20 Opublikowano 31 Stycznia 2011 przyczyna leży w złym wypoziomowaniu , pomiar słupa wody w kilku miejscach nie załatwia sprawy. Załóżmy, że boki skrzyni pozwalały utrzymać akwarium w płaszczyźnie , co nie oznacza że pod akwarium (sam środek) nie było szczeliny , która mogła prowadzić do naprężeń. REasumując bokami akwarium się mogło spierać o wieko skrzyni, a po środku już nie ... tego pomiar słupa nie wykryje
Rekomendowane odpowiedzi