Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czemu się nie stawia??

szafka jak każda inna...

poziom ma, deski dookoła ma, blat gruby ma, stabilnie stoi... co jeszcze musi mieć aby można było postawić?

Opublikowano

makok, bez uniesień ;) sądziłem że wyłapiesz sarkastyczny ton mojej wypowiedzi :twisted:

Postawić możesz i na parapecie. :wink:

Swoją drogą jak wygląda poziomowanie "na oko"? :|

Opublikowano

ależ nie unoszę się :mrgreen:

poziomowanie na oko wygląda tak że stawiasz akwa, nalewasz 10cm wody, bierzesz miarkę i mierzysz wysokość słupa wody w różnych miejscach...

potem dla pewności nalewasz wodę do połowy i ponawiasz pomiary...

jeśli wszędzie jest do +-1mm to po zalaniu całości będzie różnica +-2 i tak to wyglada :mrgreen:

niestety poziomicę złamałem przypadkiem :lol:

Opublikowano
[...] bierzesz miarkę i mierzysz [...]

Więc jednak nie na oko. :o Taki pomiar, przeprowadzony starannie i dokładnie będzie dokładniejszy niż ten dokonywany popularną poziomicą bądź łatą. ;)

PS Myślałem że może mnie zaskoczysz i napiszesz że kładziesz kangurka na środku i poziomujesz aż przestanie się staczać a tutaj w pełni profi. hehe.. :wink:

Robiłeś jakieś fotki jak trzasło?

Opublikowano
Robiłeś jakieś fotki jak trzasło?

nie, ani niestety filmiku jak wklejać nowe... zbyt duże ciśnienie miałem że mi to zaraz strzeli, a potem że musze wklejać ASAP bo mi woda "stygnie" :wink:

Opublikowano
[...] bierzesz miarkę i mierzysz [...]

Więc jednak nie na oko. :o Taki pomiar, przeprowadzony starannie i dokładnie będzie dokładniejszy niż ten dokonywany popularną poziomicą bądź łatą. ;)

jak ktoś nie umie się posługiwać poziomicą, to pewnie miarka będzie dokładniejsza. A ponadto poziom na oko jest przecież wystarczający. No chyba że ktoś ma zeza. A jak wzmocnienie pęka, bo akwarium stało lekko przechylone i niby większy nacisk wody, to strach kłaśc na takie akwarium pokrywę, czy stawiać wiadro z wodą czy inną miskę.

Szybciej ferelne szkło, źle wklejone.

Opublikowano

przyczyna leży w złym wypoziomowaniu , pomiar słupa wody w kilku miejscach nie załatwia sprawy. Załóżmy, że boki skrzyni pozwalały utrzymać akwarium w płaszczyźnie , co nie oznacza że pod akwarium (sam środek) nie było szczeliny , która mogła prowadzić do naprężeń. REasumując bokami akwarium się mogło spierać o wieko skrzyni, a po środku już nie ... tego pomiar słupa nie wykryje