Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dość długo nie bylem obecny w klubie i na forum, ale szybko postaram nadrobić te zaległości.

Mój baniak w którym kiedyś pływały saulosi i rdzawe został ponownie zalany i tu rodzi się moje pytanie :

Co myślicie o obsadzie Demasoni 2+4 + Msobo 1/2 + 3 ?

Czekam na wasze opinie ewentualnie korekty któregoś z gatunków .

Pozdrawiam

florek91

Opublikowano

Nigdy nie byłem jakoś przekonany do kolei choć raz nawet korzystałem z ich usług. Zobaczymy co reszta formułowiczów powie na moją obsadę, a może ktoś się trafi kto ma takie rybki na zbyciu. Oczywiście do M_sobo też napisze

Opublikowano

Czekam na wasze opinie ewentualnie korekty któregoś z gatunków

Demasoni proponuję kupić w ilości 12-15 sztuk.
Opublikowano

Czekam na wasze opinie ewentualnie korekty któregoś z gatunków

Demasoni proponuję kupić w ilości 12-15 sztuk.

Co jest równoznaczne z akwa jednogatunkowym.

Demasoni powinny pływać w "ławicy" i przy mniejszych baniakach chcąc je mieć ograniczamy się praktycznie do jednego gatunku.

Msobo również by się pięknie prezentowało w tym szkiełku(jednogatunkowo).

Opublikowano

czemu? kupujesz 15 sztuk aby zrobic odpowiednio wiekszy uklad od standardowego, w ktorym bedzie 5-6 samic ,sam mialem na poczatku 14 osobnikow z czego tylko 5 samic .

co do lawicy to nie neonki ,jednemu sie podoba jednogatunkowe a drugiemu juz nie np. mi 8) , wieksze stado takie 1x5 bedzie ok u mnie w zestawieniu 2x5 plywaja juz ponad pol roku i jest dobrze nieprawda jest ze trzeba miec 10 osobnikow+ by zniejszyc agresje po prostu trzeba je zestawiac od malego w troche wiekszej liczbie niz zwykly harem.

kolego jak mieszkasz w Warszawie demasoni bede mial malutkie takie 1-2cm, niestety moje msobo na razie sie nie rozmnazaja,ale kiedy zaczna chetnie odsprzedam :)

W twoim zbiorniku docelowo max 12 Ryb np 1x5/2x5/1x6 demasoni i 1x3/4 msobo bedzie pieknie

Opublikowano

mi nie podoba się uklad msobo - 1+2 lub 3

1+2 to nie harem z 3 już ujdzie ale to total minimum.

Opublikowano

czemu? kupujesz 15 sztuk aby zrobic odpowiednio wiekszy uklad od standardowego, w ktorym bedzie 5-6 samic ,sam mialem na poczatku 14 osobnikow z czego tylko 5 samic .

co do lawicy to nie neonki ,jednemu sie podoba jednogatunkowe a drugiemu juz nie np. mi 8) , wieksze stado takie 1x5 bedzie ok u mnie w zestawieniu 2x5 plywaja juz ponad pol roku i jest dobrze nieprawda jest ze trzeba miec 10 osobnikow+ by zniejszyc agresje po prostu trzeba je zestawiac od malego w troche wiekszej liczbie niz zwykly harem.

Ciekaw jestem co zostanie z takiego układu demasoni, powiedzmy po półtora roku. U mnie takie haremiki nigdy się nie sprawdzały i docelowo zostawał jeden samiec.