Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

po dluzszej przerwie z powodu remontu wracam do malawi,zmienilem troche zbiornik i prosze o przyklady obsady baniaczka

za wszystkie odpowiedzi dzieki,wezme kazda pod uwage

pozdrawiam grzes

Opublikowano

Jeśli podoba Ci się "metriaclima zebra chilumba" to polecam do niej:

"tropheops sp. chilumba", piękny samiec i prawie pomarańczowe samice.

Ponadto doskonale mógłbyś odwzorować konkretny obszar jeziora.

Warunki masz, stwórz tylko odpowiednie usypisko.

Oba te gatunki są roślinożerne, więc na pewno możesz je trzymać razem. Maingano również by w tym wypadku pasowały i są wystarczająco silne i szybkie by zdążyć zejść z drogi.

Biorąc pod uwagę że akwarium jest stosunkowo krótkie, to nie szedłbym w 4 gatunek.

zebrę brałbym docelowo 1+4 (jeden samiec)

tropheopsa nie mniej niż 1+5 (max 1 samiec)

maingano wziąłbym 3+5 (jeśli zrobisz dwie góry kamienia)

Nie dawałbym stałego tła, żeby mogły "uciekać" za usypiskiem (ganiać wokół) - masz do tego warunki, a akurat te ryby tego potrzebują to przetrwania. Nie byłaby tez zła spora kępa valisnerii gigantea, dla możliwości odsapnięcia samic.

Poczytaj pomyśl - w razie czego pytaj - miałem 2 i 3 wymieniony gatunek, o pierwszym dużo czytałem bo chciałem kiedyś mieć.

Opublikowano
myślałem dokładnie o tym samym gatunku trewcia, ale byłaby to kolejna ryba pod 18cm - imho bardzo ładnie ale ciut za krótkie akwa....

Z tego samego powodu nie widzę tu chilumby,choć baniak ma fajną głębię...

Opublikowano

Co Wy tak z tym 18cm Trewavasae?

Fuelleborni do 18 może dociągnąć ale trewcia - jakoś nie chce mi się wierzyć - dużo trewek widziałem sam również miałem i jakoś powyżej 15cm nie widziałem (ba mój 2 letni miał kolo 12cm).

Dorosłe WF które oglądałem nie miały więcej niż 10-12cm ale jak wiadomo te z jeziora są mniejsze.

Wg mnie trewcie do tego baniaka są jak najbardziej na tak.

BTW. W Bazie Ryb również była błędna informacja dotycząca maksymalnego rozmiaru - już poprawione :-)

Sorki za zamieszanie i wprowadzenie w błąd ale jakoś wcześniej tego nie zauważyłem.