Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie, za jakieś 2-3 miesiące zamieniam moje 160 na 450l i chciałbym powoli zacząć kompletować sprzęt ;)

Co polecacie dobrego, a zarazem za rozsądną cenę? :P

Ze starego akwa będę miał tylko szuta 750, więc reszte będę musiał zakupić. Liczę na waszą pomoc ;)

Opublikowano

Hmm.. szukajka nie działa?

Kubeł : fluval, unimax cokolwiek.

Mechanik : twój szut jest za słaby. Musisz mieć coś o prz.2000l/h np.atman, resun.

Grzałka w zależności od wielu czynników, lecz coś 100-200W z termostatem lub rt-2.

Opublikowano

Zależy ile masz kasy...

ale ja bym poszedł w Fluval FX-5 bez żadnych innych głowic w akwa. Na tym kuble tak można! I jest wygodnie.Zobacz

i
do końca. Oraz oczywiście
.

Żeby była jasność ja nie sprzedaję tych fluvali i 1700 postów uważałem że mam rację budując w sumie przez 4 lata 8 filtrów DIY. Cóż teraz sam kupuję kubełek. :wink:

Do tego taką belkę np Hagen w wersji 2x54W. Dobre cenowo.

Jak dołożysz grzałkę "przepływową" to nic nie będziesz miał w akwa i będzie elegancko.

Oczywiście baniak, szafka, korona do ukrycia lampy i wsio gotowe (bo z taką lampą mozna i jest tanie niż np pokrywa a równie ładnie).

Szuta wywal.

Opublikowano
Dobry filtr. Lecz za tą cenę masz narurowca , bio+mech za akwa + zawór do podmianki.

Taaa Sławek, a pompa?? do układu bio-mech na narurowcu musisz mieć pompę za za >150. Zawory, rury. Za 150 całości nie zmontujesz.

I tak jak napisałeś - wcześniej "chyba" nie ma wad - do których niewątpliwie należą wkłady, które są jednorazowe i powinno się je wliczać, a nie po cichu pomijać. :wink:

Nie mówię, że są złe, ale wiele osób je "przecenia" w porównaniu z kubłami. W tym robiłem to ja kiedyś.