Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

Miałam baniaczek 112l z filtrem tetra 700. Obecnie przesiadam się na większy 375 (stoi w gotowości:) i zastanawiam się czy większy baniak może chodzić na starym filtrze jako biologu? i do tego dodać jakiś lepszy filtr mechaniczny wewnętrzny?

Zależy mi żeby wykorzystać stary filtr.

Obsada saulosi 3 + 6 i drugi gatunek jak ruszy 375:)

Opublikowano

Tetra 700 spokojnie starczy.

Jako wewnętrzne zastosował bym jeden lub dwa(jak ktoś lubi duży prąd wody w akwarium) Aqua Szuty 750l/h z gąbkami.

Opublikowano

Flavus jeden nie da rady, brałbym at-203.

Tu nie chodzi o to czy ktoś lubi duży przepływ czy nie, chodzi o to czy lubi zalegające kupy i odmulanie czy woli jak wszystko posprząta mechanik. Jeśli woli wyczyścić gąbke to 750l/h do 150cm długości będzie stanowczo za słabe.

Opublikowano

203ka to dobry filtr. Zawsze możesz się wspomóc cyrkulatorem.

Jako wewnętrzne zastosował bym jeden lub dwa(jak ktoś lubi duży prąd wody w akwarium) Aqua Szuty 750l/h z gąbkami.

Szucik jest troszeczkę za słaby na takie akwa...

Opublikowano

hmm no ja też planuje 375, i po przerobieniu tematu filtracji doszedłem do wniosku, na podstawie zebranych opini, że wszystko poniżej 1000l/h będzie za słabe do filtracji biologicznej. Dlatego też zdecydowałem sie na JbL e1500, no ale skoro piszecie że tetra e700 sie nada, to może nie bede przepłacał i kupie Jbl e900 co jak myślicie?