nabe Opublikowano 3 Stycznia 2011 #11 Opublikowano 3 Stycznia 2011 (...) doszedłem do wniosku, na podstawie zebranych opini, że wszystko poniżej 1000l/h będzie za słabe do filtracji biologicznej Nie, dlaczego? W filtrze robiącym za biologa szybkość przepływu ma drugorzędne znaczenie. Tzn jest jakaś wyliczona ilość dostępnej natlenionej wody optymalna dla nitryfikacji ale w praktyce nie ma się co tym przejmować, biolog nie musi być nie wiadomo jak mocnym odkurzaczem.
Rodos Opublikowano 3 Stycznia 2011 #12 Opublikowano 3 Stycznia 2011 No do tej pory wydwało mi sie, że im większy przepływ, tym częsciej woda podlega działaniu bakterii, co skutkuje efektywniejszym spadkiem No2, No3. Pozatym sam producent filtra Jbl e900 pisze że filtr nadaje sie do akwarium max. 300l, więc sam juz nie wiem no ale skoro tak piszesz, a zapewne na rzeczy sie znasz, więc zdecyduje sie na Jbl e900.
yaro Opublikowano 3 Stycznia 2011 #13 Opublikowano 3 Stycznia 2011 bo producent bierze pod uwagę wielkość złoża, a nie przepływ. u mnie biolog działa na pompie 700 l/h w akwarium 720 l więc tylko o tym to świadczy, że znaczenie ma pojemność a nie przepływ.
Rodos Opublikowano 3 Stycznia 2011 #14 Opublikowano 3 Stycznia 2011 hmm no tak im większe złoże tym więcej bakterii, teraz doczytałem że producent na start daje nam z 4 koszy jeden cały wypełniony ceramiką, reszta to gąbki filtracyjne, czyli jeśli dokupie ceramike czy tam inne złoże i zapełnie 3 kosze, a w ostatnim umieszcze gąbke to spokojnie to wystarczy na 375l?? , oczywiście chodzi mi o ten filtr Jbl e900.
yaro Opublikowano 3 Stycznia 2011 #15 Opublikowano 3 Stycznia 2011 drugą ważną rzeczą jest obsada - czyli jak dużo będzie ryb
Rodos Opublikowano 3 Stycznia 2011 #16 Opublikowano 3 Stycznia 2011 No w moim przypadku to coś koło 20 rybek
yaro Opublikowano 4 Stycznia 2011 #17 Opublikowano 4 Stycznia 2011 dobra ceramika i sprawdzić empirycznie.
Rodos Opublikowano 4 Stycznia 2011 #18 Opublikowano 4 Stycznia 2011 No tylko właśnie chodzi o to, że jak dokonam zakupu to nie będzie już odwrotu.
Rekomendowane odpowiedzi