Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dysponując grzałka 2x mocniejsza, założyć można o 1/2 krótszy czas pracy a więc 12 h.

Na pewno? czyli stosując 10 razy mocniejszą skrócę czas do 2 godzin czy "prędzej" zagotuję wodę?

To zależy od warunkow brzegowych. Ja mówie o modelu ktory nalezy przyjąć do obliczeń. Tabele które przywołałem, dotyczą grzałek bez termostatów, podczas pracy 24 h. Majac grzałke o X mocy łatwo porównać i wyliczyc ile godzin będzie pracować. - a czas pracy przecież reguluje w realu w tym przypadku termoregulator.

na podstawie "Akwarium w mieszkaniu" S. Kornobisa, za Lehmann`em

by podnieść temp. wody względem otoczenia o:

Dla akwarium 200l = 2C=25W, 6C=76W, 10C=127W

Dla akwarium 300l 2C=33W, 6C=99W, 10C=166W

Akwariów o poj. pow. 300l raczej się nie spotykało w latach 70-tych, więc klasyczne tabele ich nie obejmowały. Robiąc małą, luźną interpolację:

Dla akwairum 400l 2C=42 W 6C=130 10C=200W

Rzeczą oczywistą jest że zastosowanie grzałki o mocy 2xwiększej niz wymagana w cyklu pracy 24h pozwoli na uzyksanie znacznie wyższej temp. a więc konieczne jest stosowanie termoregulatora.

natomiast mając grzałke o mocy 200W z termoregulaotrem widać że w przypadku konieczności utrzymania temp. wody w zbiorniku o 10 C wyższej ni otoczenia pracować będzie prawie non stop.

Opublikowano

Wiem ze to proste .ale chciałem zobaczyc jak wyjdzie w tym kalkulatorze

Moze mi ktos policzyc bo u mnie nie działa

1 filtr 25w 24h

2 filtr 15w 24h

swiatło 2 x30 w 6H

Grzałki nie posiadam,strzaskała się,ale i tak mam ciepło w pokoju i temp w akwa 25/26 stopni

Opublikowano

Filtr

25W x 24h= 600 Wh

15W x 24h= 360 Wh

Oświetlenie

60W x 6h = 360 h

Razem: 1320 Wh czyli 1,32 kWh w ujęciu dobowym.

Czyli na miesiąc 1,32kWh *31 = 40,92 kWh

Jaki koszt prądu u Ciebie ? 0,55 zł/1kWh ?

40,92 kWh * 0,55 = 22,5 zł miesięcznie.

Faktycznie zużycie może być trochę większe, bo zwykle nie liczymy np. mocy pobieranej przez stateczniki magnetyczne itp. ale nie przekroczy to 10% wartości. +2 zł/miesiąc - oczywiście jeśli wszystko dziala sprawnie.