Skocz do zawartości

Najczęstsze błędy popełniane przy starcie akwarium.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku z tym iż, wiele jest tematów związanych z problemami podczas startu nowego akwarium, postanowiłem założyć temat w którym prosiłbym o podzielenie się naszymi błędami :wink: Czyli czego na pewno nie należy robić i jako pomysłodawca zacznę:

Nie należy wpuszczać całej "dorosłej" obsady, nawet do zbiornika w którym cykl azotowy przebiegł prawidłowo - nie wiemy czy mamy wystarczającą ilość bakterii, aby przerobiły całość produktów przemiany materii produkowanych przez dorosłe ryby, bez nagłego skoku parametrów.

Opublikowano

Nie należy wpuszczać całej "dorosłej" obsady, nawet do zbiornika w którym cykl azotowy przebiegł prawidłowo - nie wiemy czy mamy wystarczającą ilość bakterii, aby przerobiły całość produktów przemiany materii produkowanych przez dorosłe ryby, bez nagłego skoku parametrów.

Da się wpuścić całą obsadę do takiego zbiornika, tym bardziej jeśli filtry będą już dojrzałe.

Aby ustrzec się przed nagłymi skokami należy badać parametry wody i dostatecznie szybko reagować, przez częściową podmianę wody. Jednak należy zwrócić uwagę na to aby woda której używamy nie miała chloru.

Opublikowano

Yaro (prawie wszystko się da :wink: ) tak jak pisałem chodzi mi o błędy przy starcie akwa (starcie od zera) a nie restarcie :wink:

Taki błąd zafundowałem sobie na początku i ze skokiem parametrów radziłem sobie tak jak napisałeś + dodanie bakterii. Aktualnie gdybym miał taką możliwość wpuszczałbym ryby partiami aby bakterie mogły się spokojnie "namnażać".

Proszę o podawanie błędów ze swojego doświadczenia, może być z informacją jak sobie z tym poradziliście :)

Opublikowano

Ok,więc pojawia się kolejna oczywista sprawa - podmiana na chlorowaną wodę która zabija bakterie w filtrze, bądź wypłukanie gąbek w kranówce zawierającej chlor/chloraminę. Skok azotynów przy dużej obsadzie to zawsze problem i należy się tego wystrzegać, żeby dmuchać na zimne wystarczy wypłukać wkłady w wodze z akwarium a do kranówy dodać uzdatniacza.

Podobnie jak zbyt wczesne wpuszenie pełnej obsady do akwarium ze słabą filtracją biologiczną.Niby truizm,ale po ilości zakładanych tematów wydaje się to wcale nie takie oczywiste. Sytuację można opanować stosując doraźnie sprawdzony prodibio biodigest.

Eljot12 - dobry temat, można to podpiąć jako FAQ 2 :)