Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, wiem, spokojnie do tego podchodzę, nh będe mierzył popołudniu, myślę, że jeszcze ok tygodnia i będzie ok.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie filtra:

Czy jest mozliwe jego zapowietrzenie??Po instalacji wiadomo filtr trzeba dobrze zamknąć, nic nie przecieka, koszyki dobrze wsadzone, uszczelki też.

Problem jest taki, że po 9 dniach przy poruszaniu filtrem słychać jeszcze jakby w coś w nim powietrze siedziało miejscami, nie wiem co zrobić.

Jest to możliwe żeby tyle powietrza siedziało w ceramice??Co może to powodować, jestem praktycznie pewny w 100%, że filtr jest dobrze pozamykany.

Jest to możliwe, żeby wpływ na to miało napowietrzanie z atmana?? http://galeria.klub-malawi.pl/details.php?image_id=10424

Opublikowano

Jak rurę ssącą masz niedaleko tego "syfonu" :wink: to jak najbardziej jest możliwe że kubeł zassie wodę z bąbelkami. Wyłącz bąble, odpowietrz kubeł poprzez potrząsanie i zobaczysz czy po kilku dniach pojawi się ponownie.

Opublikowano

tak właśnie zrobiłem

edit:Kubeł odpowietrzony ale mam pytanie o dojrzewające akwa.

Czy jest możliwe, że NO2 wynosi ponad 1,0 a NO3 ponad 40??Nie mam testu na NH4.

Spodziewałem się podwyższonych wartości ale żeby aż takich.

Opublikowano

W kranie nie mierzyłem ale po założeniu akwarium stan był 0.

W obu przypadkach testy kropelkowe zooleka.

Opublikowano

NO3 myślę, że zawyża ale głównie chodzi o poziom NO2.

Czy to normalne, że takie wartości są w pustym akwarium?? Może to przez kurację akwarium Bactozymem? Zastosowałem go zgodnie z instrukcją i po wrzuceniu w pierwszej fazie 2 tabletek wczoraj po tygodniu dodałem kolejną tabletkę.

Opublikowano

Przed tym zanim kubeł stanął to zastosowałem starter jbl i urynę (był wątek z moimi obawami ze startowymi rybami).

Własnie zauważyłem w akwarium nowych mieszkańców - ślimaki, jakieś małe draństwo, pewnie gratis ze sklepu do roślin.