Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raczej martwilbym sie o samice saulosi, msobo jest zadziorny a samice niemal identyczne,nie obsadza sie ryb o duzym podobienstwie bo slabszy gatunek bedzie przesladowany.

Opublikowano

Jednak po przeczytaniu artykułu harisimi o łączeniu Saulosi z Socolofi rezygnuję z Socolofi. Na dzień dzisiejszy jestem za: Saulosi coral, Maingano, Yellow, Callainos. Myślę, że to obsada wszystkożerna z przewagą mięsnego. Co o tym sądzicie?

Opublikowano

A gdybym chciał jeszcze do tych 4 gatunków dodać Iodotropheus Sprengare? Jest taka możliwość czy to już będzie spora przesada? Jestem zwolennikiem delikatnego przerybienia zbiornika.

Opublikowano

a potem się spytasz czy do tych pięciu gatunków możesz dołożyć s. fryeri ? Bo jesteś zwolennikiem delikatnego przerybienia?

Opublikowano

Proszę się nie napinać! Pytam czy mogę dołożyć 5 gatunek! Jakie są opinie na ten temat?! Gatunki te są raczej spokojne dlatego rozważam 5 gatunek. Ewentualnie jeśli pozostać tylko przy 4 to co polecacie lepiej: Sprengare czy Callainos?

Opublikowano
czy mogę dołożyć 5 gatunek! Jakie są opinie na ten temat?! Gatunki te są raczej spokojne dlatego rozważam 5 gatunek.

5 gatunków to przesada,wiem z własnego doświadczenia.Sam miałem 4 gatunki i zmniejszyłem do 3(powierzchnia dna tak jak u Ciebie).Imo 4 gatunki to max.na taki baniak.Jeśli chcesz być tylko "trzymaczem" ryb to i nawet 7 gatunków Ci tam wejdzie,natomiast poważny akwarysta za nic w świecie nie przerybi baniaka tylko po to by była cała tęcza barw na 0,75m2.Gdy im zapewnisz godziwe warunki to wierz mi,odpłacą Ci to, i pięknymi barwami i ciekawymi zachowaniami dzięki którym od baniaka się nie oderwiesz :wink:

5 gatunków mbuny do takiego akwarium się spokojnie nadaje.

Pewnie wiesz to z własnych obserwacji?

Opublikowano

Bardzo wątpię że 5 dorosłych samców się dogada w 150cm. Nawet niezbyt terytorialny yello potrzebuje trochę miejsca do tarła i będzie się o nie tłukł, Callainos podczas tarła zajmie 1/3 zbiornika a saulosi i maingano też nie odpuszczą więc odpuść rdzawe bo mogą być biedne.

Opublikowano
Bardzo wątpię że 5 dorosłych samców się dogada w 150l. Nawet niezbyt terytorialny yello potrzebuje trochę miejsca do tarła i będzie się o nie tłukł, Callainos podczas tarła zajmie 1/3 zbiornika a saulosi i maingano też nie odpuszczą więc odpuść rdzawe bo mogą być biedne.

5 samców na 375l to dużo?;)

Widocznie różne obserwacje są.