Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Troszeczkę źle mnie zrozumiałeś PEREZ666:) W poszczególnych pkt 1-4 przedstawiłem podobieństwa w kolorystyce dla wariantu obsady 1 i 2. Wg wzoru: ktoś z obsady 1 kontra podobny z obsady 2. W celu podjęcia decyzji który wariant obsady wybrać:) Oba warianty które rozważam mają podobne kolory. Dlatego pytanie kto z wariantu obsady 1 i 2 będzie ładniejszy jeżeli chodzi o każdy kolor:)

Opublikowano

Nie wiem za bardzo o co chodzi w tym twoim porównaniu

Bo niby niebiesko czy pomarańczowo, ale w przypadkach tych masz jednego samca niebieskiego (saulosi) a 4 samice żółte, przy redach również 1 pomarańczowy a 4 samice żółte

Opublikowano

Nie mówię tutaj o ilości rybek - mam na myśli tylko samo porównanie kolorystyczne: niebieskie samce Saulosi czy niebieskie demasoni, żółte Yellow czy żółte samice Magunga itd. Pytanie: które z poszczególnych kolorów prezentują się lepiej. Pozwoli mi na to zdecydowanie się na obsadę:) DZIĘKUJĘ za opinie!

Opublikowano

Robiac np 1 gatunkowe z demasoni masz tylko 1 barwe tak samo socolofi czy maingano ale dobierajac juz gatunek gdzie u samic wystepuje wyrazny dymorfizm np ;saulosi zyskujesz 2 kolory tyle ze dominujacym bedzie kolor samic!!!

Twoje porownania ryb np: magungi z yellowkiem jest dziwaczne przecież te ryby wygladaja zupelnie inaczej czy zolty pasat to to samo co astra? bierz ten gatunek ktory Ci bardziej pasuje (spelnia oczekiwania pod wzgledem wygladu i zachowania)do niego jako trzona dobierz reszte obsady tak aby bylo zgodnie zywieniowo i odmiennie kolorystycznie ...

Kazdy ma Swoj gust i zmysl jednemu bedzie sie podobac bardziej ryba A drugiemu B , dlatego tez kazdy ma inne obsady.

Opublikowano

1. samce Saulosi - Demasoni (niebieski)

Samce kolorystycznie podobne

2. Yellow - samice Magunga (żółty)

zdecydowanie yellow

3. samice Saulosi Coral - Red Red (pomarańczowy)

samice saulosi

4. Maingano - samce Magunga (niebieski)

maingano

to mój subiektywny osąd, więc każdy inny może mieć inne zdanie.

Opublikowano

Wiadomo, że każdy ma swoje upodobania. A ja jestem właśnie ciekawy jakie kto ma zdanie. Jeżeli 80% ludzi uzna, że np. Yellow jest ładniejszy od Magunga to chyba o czymś to świadczy...

Opublikowano
Wiadomo, że każdy ma swoje upodobania. A ja jestem właśnie ciekawy jakie kto ma zdanie. Jeżeli 80% ludzi uzna, że np. Yellow jest ładniejszy od Magunga to chyba o czymś to świadczy...

Owszem o Tym ze nie umiesz podjac decyzji samodzielnie kierujac sie wlasnym zmyslem estetycznym , ogol glosow wybierze za Ciebie .

p.s byl taki ranking wystarczy poszukac http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=15&t=2775

Opublikowano

Trudno kierować się własnym zmysłem estetycznym podchodząc pierwszy raz do MALAWI. Okazuje się, że zdjęcia w internecie sporo różnią się od prawdziwych rybek w sklepach zoologicznych. Co do sedna sprawy rozważam następującą opcję:

1. Pseudotropheus Demasoni

2. Metriaclima Estherae Red - Red

3. Pseudotropheus Chilumba Gold (podobno Pseudotropheus a nie może Tropheos?)

4. Pseudotropheus Socolofi lub Ps. Acei

Proszę o opinię czy jest to prawidłowe połączenie i propozycję ilościowe tych rybek.

Opublikowano

Obsada poprawna,tylko nie przesadź z mięsem dla red-reda bo demasony mogą mieć problemy...

Rozszyfruj mi to: Pseudotropheus Chilumba Gold ,pierwsze słyszę o takiej rybie.

Opublikowano

No właśnie w sklepie gościu zapewniał mnie, że to Pseudotropheus Chilumba Gold. I samce i samice są bardzo żółciutie - bardziej niż Yelow. A ja szukałem i dochodzę downiosku, że to jednak chyba Tropheos Chilumba Gold. Mam rację? Jak zachowuje się ta rybka? A czy to prawda, że Redy tylko jako młode są pomarańczowe a później bledną aż w końcu stają się blado żółte?