Jump to content

Recommended Posts

Posted

Szczerze polecam dafnię. Zwłaszcza młodym rybom. Najlepsza jest żywa, choć i porządne mrożonki (trzeba uważać, bo w sklepach często zdarza się mrożony pył z dafni) będą ok. W zasadzie dużą część diety powinny stanowić wszelkiego rodzaju skorupiaki. Świetnie działają na organizmy Aulonocar i ich wybarwienie. Poza tym wysokiej jakości pokarmy sztuczne. O ich wyborze było już sporo na forum.

Posted

Mrożonki: dafnia, mysis, kryl, larwa czarnego komara, tylko nie ochotka... :evil:

Hikari Gold mini

Jeżeli będziesz karmił tylko mrożonkami to ryby będą zdrowe i miały piękne barwy.

Nie musisz się od razu puszczać na droższe pokarmy typu - Dainichi Wystarczająco dobre są pokarmy Hikari i są w dobrej cenie.

pozdrawiam;)

Posted
Mrożonki: dafnia, mysis, kryl, larwa czarnego komara, tylko nie ochotka... :evil:

Mysis jest dobry tylko dla narybku, ew. podrostków, większe ryby nie zauważą pyłu, chyba, że wrzucimy nierozmrożone kostki, ale to i tak ma dużą wadę, po sporo spadnie na dno i zasyfi wodę. Z ochotką się nie zgodzę - ochotka ze sprawdzonego źródła i przede wszystkim dobrej jakości to jeden z lepszych i bardziej treściwych żywych pokarmów (oczywiście dla ryb, które ją tolerują).

Jeżeli będziesz karmił tylko mrożonkami to ryby będą zdrowe i miały piękne barwy.

Tu też się nie zgodzę. Zrobiłem kiedyś eksperyment i przez kilka miesięcy odstawiłem zupełnie sztuczne pokarmy. Nawet maksymalnie urozmaicając karmienie (podawałem kilkanaście rodzajów mrożonek, sporo świeżych warzyw, makarony, kuskusy, schrimp-mix i sporo innych) nie jesteśmy w stanie zapewnić wystarczająco zbilansowanej diety. Było to widoczne zarówno we wzroście, wybarwieniu, rozmnażaniu, jak i zachowaniu ryb. Pomijam fakt braku pokarmów pochodzenia roślinnego, co nawet w przypadku Aulonocar może przynieść więcej wad niż korzyści.

Posted

z płatków aulonkom podaje : Tropical AstaColor ( pokarm dla paletek czerwonych)

a jakie mają wybarwienie można przekonać się w mojej galerii :)