Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Czy używa bądz używał ktoś falownika o nazwie JVP 101 lub 102 ? .Czy nadaje się do akwarium o pojemności 540 l jako cyrkulator ?

Opublikowano

Sławku owszem, jest ponad 70 tematów, ale jakże rozbieżne są opinie użytkowników...

Ja wyczytałem że czasem ciężko tej pompie zastartować i trzeba jej w tym pomagać, jedni twierdzą że chodzi jak Husqvarna inni że jest bezszelestna.

Podepne się pod temat, przymierzam się do jvp-202 o dwóch wylotach każdy po 6k L/H, jednak wyczytałem na nano że pompa w akwa o wys 50cm jest nie do opanowania, albo robi wir zasysając powietrze albo od dołu - zasysając piach. Pobór mocy podany przez producenta to 24W jednak znalazłem kilka wypowiedzi jakoby ta pompa brała w okolicach 40 - 50W o.O

Obecnie w akwa pracuje At-203 Filtr zewn. 1200l/h i aquael turbo 1100 jako cyrkulator, to właśnie aquaela chce wymienić. Czy to może zbyt mocna pompa i wystarczyłaby 201'ka mająca po 3k na każdym wylocie? Podoba mi się opcja z dwoma wylotami, chciałbym jeden skierować ku dnie aby wspomóc atmana a drugi ku tafli bo mimo wylotu z zewnętrznego który ją załamuje mam 20cm powieżchni wody w bezruchu. Więc 201 czy 202 do 450L?

Jeśli nikt mnie nie ostrzeże do jutra to zamówie 202'ke i pochwale się spostrzeżeniami.

Maksym jeśli nie znajdziesz tutaj odpowiedzi to zernij na to.

Opublikowano

IMO opcja 2x3000l/h jest optymalna jak na 150 cm długości. U siebie mam, aquela 2600l/h i koralię 1500l/h która jest ciut za słaba, musiałem się trochę nakombinować aby wszystko ładnie posprzątały.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja mam JVP-102 w akwa o długości 100 cm i jest ok. Jedyny minus to głośniejsza praca niż JVP-101, ale coś za coś.

Do akwa o poj. 540 l (zapewne 150x60x60) dałbym model JVP-202.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

troche odświerzam temat ale dręczy mnie jedno pytanie. Czy w tym falowniku można wyłączyć lub zablokować to automatyczne obracanie się?

Opublikowano
Czy w tym falowniku można wyłączyć lub zablokować to automatyczne obracanie się?

Jeśli pytasz o JVP to w nich obraca się jedynie wirnik :wink:

Opublikowano
Czy w tym falowniku można wyłączyć lub zablokować to automatyczne obracanie się?

Nie wiem o jakim automatycznym obracaniu sie mowisz, ale zaden z tych falownikow nie zmienia swojego polozenia :wink:

Tak jak go ustawisz tak bedzie dmuchal w jednym kierunku.

Opublikowano

Nie wiem o jakim automatycznym obracaniu sie mowisz, ale zaden z tych falownikow nie zmienia swojego polozenia :wink:

Tak jak go ustawisz tak bedzie dmuchal w jednym kierunku.

Nie wiem jakie wy macie ale według opisów z netu jvp-102 automatycznie zmienia kierunek.

Oto skopiowany opis z jednego ze sklepów:

Opatentowana konstrukcja pompy dająca szeroki strumień wody o automatycznym zmiennym kierunku, przy czym szybkość strumienia nie jest zbyt duża. Tworzy naturalne ruchy wody w akwarium. Cechuje się dużym natlenianiem wody oraz małym zużyciem energii. Odpowiednia do zastosowania w akwarium słodkowodnym jak i morskim.

Może wy macie jakieś podróbki z Allegro za 39zł bo ten egzemplarz kosztuje 85 w górę.

Poprawka: na Allegro też piszą o automatycznym obracaniu się tyle że o połowe taniej.

Opublikowano

Zycze powodzenia w zakupach.

Jak juz kupisz to nie zapomij nam powiedziec, a i moze pokazac jak ten falownik zmienia kierunek :wink::mrgreen:

Opis jes bledny i powielany przez wielu sprzedajacych.

Powtorze jeszcze raz, zaden z tych falownikow nie zmienia kierunku, jedyna rzecza ktora w nich sie obraca to wirnik, tak jak powiedzial eljot.

Cena nie ma tu zadnego znaczenia, powiem ci jeszcze ze osobiscie mam falownik znanej firmy za kilka stowek i tez sie nie obraca, mimo ze bardzo bym chcial. :mrgreen:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.