Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spotkałem się ze zdaniem, że pyszczaki mozna trzymać w większej ilości gatunków w jednym akwa. Wystarczy zrobić haremy 2+1 i tak w zbiorniku 450l. mozna trzymać nawet 7 gatunków dopasowanych wzgledem diety. Co Wy na to?

Opublikowano

to nie harem tylko bigamia :D

jak to poprzednik napisał skończy się tym, że samice zostaną zamęczone.

Poza tym ilością gatunków kierować się należy z myślą o znalezieniu dla samców swoich rewirów, nie wiem jak chcesz 7 samcom zapewnić w 450 tyle miejsca, aby miały każdy swoje miejsce.

Opublikowano

Trzeba najpierw zadać pytanie skąd ta teoria?

Teoria jak sama nazwa wskazuje może ale nie musi mieć pokrycia z rzeczywistością.

Ja już spotkałem się z teorią (wprowadzoną w życie) że najlepszym układem jest 4+4.

Już tłumaczę jak ten koleś mi to tłumaczył:

Jeżeli mamy 1 samca i go stracimy - zostajemy z samymi samicami -ŹLE

Jeżeli mamy 2 samce alfa w końcu wykończy zdominowanego - ŹLE

Jeżeli mamy 3 samce w przypadku straty jednego pozostanie alfa + zdominowany który szybko zostanie wyeliminowany.

Najlepszym wg niego rozwiązaniem jest układ z czterema samcami.

W przypadku straty jednego wciąż zostaje nam alfa plus dwa zdominowane na których rozłoży się agresja, a my mamy czas na zakup brakującego osobnika.

Teoria jak każda inna - trochę w niej prawdy, trochę bzdur ale każdy ją może przeciągnąć na swoją stronę.

Co do ukladu 1+2 - poszukaj kiedyś już był taki wątek (chyba nawet ja go założyłem) o wyższości mniejszej ilości gatunków w większą ilością osobników nad większą ilościa gatunków w układzie 1+2

Opublikowano

Widzisz, przedstawiasz teorie, a ja wolę zdać się na doświadczenie.

oczywiście nie swoje, bo nie mogę sie równać nawet w części z A. Koningsem, dla mnie jest on niezaprzeczalnym autorytetem w sprawie zachowań ryb i jeżeli w swojej książce pisze że zaleca trzymać jednego samca, to nie szukam kłopotów i nie wymyślam teorii dla siebie. Po prostu się do nich stosuje.

Może idę na łatwiznę, ale mi podoba się akwarystyka bez problemów.

Opublikowano

a teraz mi powiedz czy Ad podając minimalne wymiary akwarium miał na myśli akwarium jednogatunkowe czy wielogatunkowe?

Aby ci ułatwić - popatrz na yelowka - zaleca jako minimalne akwarium 80l

ale już przy przykładowych obsadach, gdy ma być z innymi rybami pisze już 150l.

Opublikowano
a teraz mi powiedz czy Ad podając minimalne wymiary akwarium miał na myśli akwarium jednogatunkowe czy wielogatunkowe?

Tacy znawcy i nie wiesz?;p

Skończ z ironizowaniem, jeżeli piszesz posta tylko w celu podgrzewania atmosfery to licz się z tym, że będzie traktowany jako OT. mutra