Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

160x70x50 jeszcze lepiej :mrgreen: pewnie do tej obsady bedzie dodana miesazerna mbuna i jakies aulonki ktore to dadza naszemu bohaterowi narybek na ktory bedzie chetnie polowal :wink:

Opublikowano

1+2 to sugestja yaro btw,ja wole wiecej samic z 1 samce mimoze wygladaja jak sledzie ,coraz czesciej mysle nad chodowaniem ich razem z Aulonocarą stuartgranti ,do zakonczenia projektu jeszcze masa czasu wiec niema sie co spieszyc :D ps Filas co myslisz o rozmiarach akwa mateuszaT w linku wyzej 160x45x40 jako akwa dla samych Fryeri. Elozox mysle nad aulonka ale nie mbuna ,ale raczej bedzie 1 gatunkowe co do narybku to w akwa 60 l ktore mam puste mam zamiar chodowac głupiki

Opublikowano
co myslisz o rozmiarach akwa mateuszaT w linku wyzej 160x45x40 jako akwa dla samych Fryeri

moim zdaniem będzie ok.

nie znam przypadku hodowania tych ryb jedno gatunkowo a zazwyczaj ryby te widziałem w zbiornikach z silniejszym towarzystwem i fryeri odbierany był w takich zestawach jako "łagodna" rybcia, ciekawe jak to się rozegra w jednogatunkowym

osobiście jak bym stawiał takie akwa to celował bym w układ 3+7, ale i tak trzeba być "twardzielem" żeby wytrzymać dłużej z tak skromną obsadą :)

Opublikowano

ciekawe bo nie widziałem jeszcze żadnego akwarium w którym by pływał więcej niż jeden samiec.

chyba ze ktoś taką obsadę ma i mnie oświeci.

IMHO będzie pływał jeden wybarwiony samiec, śledziowate samice, przez jakiś czas samce będą starały się przodować aż w końcu zostanie tylko jeden samiec.

Opublikowano

moim zdaniem obsada 1/4 może się nie sprawdzić, ryby będą płochliwe a jednocześnie samiec będzie ciągle napastował samice, które z kolei będą się biły między sobą, piszę to z własnego doświadczenia, u mnie w akwarium (180X60szX50w) tak właśnie było, co prawda grupa była 1/3 ale myślę, że nie robi to znaczącej różnicy, moim zdaniem obsada jednogatunkowa musi w tym przypadku składać się z kilku samców i większej ilości samic- tak aby agresja rozkładała się na większą ilość osobników, ale to z kolei wymagałoby znacznie, znacznie większego zbiornika

Opublikowano

co akwarium to inna wypowiedz ,np. kilka dni temu nawiazalem znajomosc z chodowca fryeri podobno od 2007 roku posiada akwa o podobnych wymiarach do mojego i jest szczesliwym posiadaczem 4 wybarwionych samcow i stadka samic , zobaczymy niemowie ze musi to byc akwa 1+4 ani ,ze musi to byc jedno gatunkowe poprostu wolałbym jedno gatunkowe z kilkoma sztukami zawsze mozna cos pozmieniac ( wpuscic jakis inny gatunek ) lub sprubowac pokombinowac z iloscia samcow akwa bede mial przeciez cały czas przed nosem gdyby dzialo sie cos nie tak z rybkami zawsze mozna jakos zareagowac . Mialem tak np z L. Hongi na poczatku mialem 1+5 ,i asz mnie serce bolalo jak widzialem jak samiec zagania samice praktycznie cały czas pływały przy tafli wody co chwile wyskakujac ponad tafle wody jak samiec je gonił ,co pomogło wpuscilem 2 samca podzieli akwa na 2 czesci i cały czas pilnowali granic raz na jakis czas pogonili samiczki gdy natura sie odezwala ,na tym tez to miedzy innymi polega wyciagnieciu wnioskow obserwacji i prawidłowej reakcji wrazie problemow ,jak sami wiecie po wpuszczeniu ryb niezawsze wszystko jest super ładnie i pieknie .Pozdrawiam ps. TEMAT RZEKA ps niekiedy sytułacja w akwa stabilizuje sie po kilku ,kilkunastu miesiacach ,a czasami po 1 roku lub 2,3 latach gdy ryby sa dorosłe dopiero w tedy zaczyna sie jadka .

Opublikowano

Akwa 375l.Z pieciu szt. jakie zakupilem wyszlo 3+2 ,w tej chwili 7-8cm , na poczatku bylem zadowolony ze tak wyszlo gdyz docelowo mialo byc 1+2.Dwa

wybarwione samce obiely rewiry po przeciwleglych stronach i tam sie trzymaja , trzeci niewybarwiony trzyma sie z siostrami po srodku akwa i jest

ignorowany przez pozostale dwa samce.Wszystko bylo cacy do pierwszego tarla, walka o samice byla naprawde imponujaca.W pewnej chwili myslalem ze dla

jednego z samcow skonczy sie to naprawde tragicznie.Byc moze wieksza ilosc samic cos by zmienila , ale wydaje mi sie ze w takim akwa zawsze bedzie

dochodzilo do walki o samice gotowa do tarla.Pozatym tak pilnuja swoich rewirow ze sa naprawde malo widoczne.Uwazam ze dwa samce na takie akwa to

zdecydowanie za duzo , a jako akwa jedno gatunkowe z jednym samcem mizernie bedzie wygladac.