Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktoś wie jak to jest naprawdę z przepływem AT 202? 600, czy też 1200 l/h?

Są to różne głowice(pod względem przepływu i poboru prądu)ale oznaczone tak samo(nie wiedzieć czemu).Ta przy przepływie 1200l/h pobiera 25W.

Opublikowano

Znalazłem na naszym forum dobre opinie pompki Aqua Clear Power Head 402 (50). Dane techniczne:

* Moc: 12W

* Przepływ zwrotny: 473l/h

* Przepływ bez powietrza: 1022l/h

* Przepływ z powietrzem: 946l/h

Pompa wodna do akwarium do 190L.

Nie bardzo kapuję o co chodzi z tymi przepływami ;)

Jak myślicie, będzie to dobry wybór do mojej 180-tki?

Opublikowano

Nie wiem, którego wewnętrznego mechanika wybrać. Sporo osób chwali Atmana 202 (1200l/h), ale ciągnie on sporo prądu - 25W. Rozważam jeszcze dwa modele: AquaEL Turbo Filter 1100 - 14W, Aqua Clear Power Head 50 - 12W. Wszystkie mają podobny przepływ maksymalny, ponoć są ciche i bezawaryjne. Każdy z nich natomiast jest inny: Atman - głowica+gąbka, AquaEl - mechanik+biolog (fajne rozwiązanie ze względu na mały pojemniczek, do którego można wrzucić np. węgiel aktywny), Aqua Clear - pompa dwukierunkowa. Skłaniam się do tego ostatniego.

Jestem laikiem, więc mam mętlik w głowie i proszę o radę akwarystów o większym stażu.

Opublikowano

Zamiast w nocy spać, to ja myślę nad filtracją mojego baniaczka ;)

Zastanawiam się czy stosując w zbiorniku 180 litrowym (80x50x45) kubełek Eheim 2217 (1000l/h) jako biolog + porządny przedfiltr na wlocie do kubełka, np. http://www.eheim.com.pl/product_info.php?products_id=873 jest sens dokładać jeszcze filtr mechaniczny. Dodam, że w zbiorniku planuję umieszczenie cyrkulatora jvp 101 (Qmax=3000 l/h). Zbiornik jest krótki (80 cm), moim zdaniem przedfiltr spokojnie zastąpi mechanika. Zawsze to kilka Watów w kieszeni ;)

Co Wy na to?

Opublikowano

Miałem/ mam ten sam "problem" w moim 270L

Biolog (kubełek) nie pociągnie z prefiltrem więc kupiłem wewnętrznego mechanika.

HJ-922, niestety to był chyba największy błąd w życiu.

-głośny

- zeszpecił mi wnętrze akwa

Włosów z głowy rwać nie będę bo to 30-kilka złotych (3 paczki fajek ;) )

Wyjmę go z baniaka, zawsze się przyda kiedyś, będę kombinował dalej.

Myślę o prefiltrze na jakiejś wydajnej cyrkulacji.