Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czekaj, czekaj.. pchasz jedną pompą wodę w rurę, a potem kolejną pompą tą samą wodę pchasz do baniaka?

I to jest bezpiecznik na wypadek uszkodzenia pompy?

Hahahahhahaha, dobre, Twoja fantazja przerosła nawet moje głupie pomysły.. :- ))))))

To jakbyś do malucha pedały jeszcze dołożył.

A co zrobisz, jak Ci się układ rozszczelni?

Zalejesz pokój, szlag trafi bakterie i obie pompy.

I do tego masz je podłączone do innych elektrowni?

Kunta.. litości.. :- ))))

Co Cię tak rozbawiło?

Wytłumaczę więc Ci wszystko po kolei, a więc:

1. Nie zrozumiałem i dalej nie rozumiem pytania dotyczącego połączenia pomp - jeżeli chodzi o połaczenie hydrauliczne to tak obie sa że tak się wyrażę "na jednym węży"

2. Co zrobię jak mi się układ rozszczelni? Dobre pytanie - jeżeli nie będzie to wyciek większy od około 10 litrów na minutę to wszystko poleci do ogrodu, jeżeli większy to zacznie mi zalewać dom. Bez różnicy czy będzie jedna czy cztery pompy. Druga pompa nie chroni również przed pęknięciem żadnej z szyb (dna również nie chroni). Jak pęknie Ci szyba to też Ci dom zaleje, ryby i bakterie również zdechną więc ten argument uznaję za baaardzo nietrafiony w dyskusji na temat drugiej pompy.

3. No i tu prawie trafiłeś.

Pisząc "uszkodzenie pompy" miałem na myśli uszkodzenie mechaniczne jak i również elektryczne (dajmy na to taka przerwa w dostawie prądu).

Niedługo dojedzie do mnie UPS do którego będzie podłączona tylko ta pompka (15W).

Będzie to zabezpieczenie na 24 godziny w razie przerwy w dostawie prądu.

Pochwal się teraz Ty co wymyśliłeś ciekawego na wypadek awarii, rozszczelnienia układu lub zaniku prądu skoro moje rozwiązania tak Cię śmieszą...

Opublikowano

Yaro, więcej luzu.. :-)

Kunta, a powiedz, tzn napisz jakiego UPSa zamówiłeś? Mam nadzieję, że nie aproksymowanego?

Opublikowano
Yaro, więcej luzu.. :-)

Kunta, a powiedz, tzn napisz jakiego UPSa zamówiłeś? Mam nadzieję, że nie aproksymowanego?

Nie rozumiem Twojego podejścia do rozmowy :?

Najpierw pytasz, drążysz temat, oczekujesz odpowiedzi które wydają Ci się śmieszne, a pytany o to co wg Ciebie byłoby lepsze odpowiadasz jakimiś bzdurami typu:

Jak to co? Modlitwa klęcząc na grochu..

Piszemy poważnie czy sobie jaja robimy bo do tej pory nie napisałeś nic konstruktywnego poza tym że działająca pompa po stronie ssącej wytwarza podciśnienie (w sumie żadna nowość - bo niby co by miała robić).

Co do UPS'a to nie nie martw - montuję w pracy takie ustrojstwa więc sobie poradzę z doborem sinusoidy wyjściowej...

Opublikowano

Robię sobie jaja, bo nie widzę sensu wstawiania prefiltra przed filtrem mechanicznym, żeby ten się nie zapychał i przepychania wody przez ten prefiltr dodatkową pompą, zużywającą dodatkową energię, niepołączoną elektrycznie z główną pompą, a jednak zasilaną z tego samego gniazdka, ba, może nawet z tej samej listwy, za to przez UPSa na wypadek braku zasilania.

Chaos, Kunta, Chaos..

Jak Ci brakuje mocy, to zastosuj większą pompę, dołóż jeszcze ze 2 narurowce w układzie równoległym celem dalszego obniżenia oporów i zainwestuj w zasilacz, który pociągnie przez kilka godzin główną pompę. A najlepiej kup agregat.

Bez urazy, ale Twoja teoria, czy raczej praktyka zabezpieczeń to mniej więcej jak opisywany ostatnio w mediach przypadek śmierci pacjenta, który umarł, bo nie przeszczepili mu wątroby, bo transport w jego stanie groził zejściem.

Co do sinusa, to zadałem po prostu pytanie, nie wiem skąd obawa o jakieś podteksty..?

Opublikowano
Robię sobie jaja, bo nie widzę sensu wstawiania prefiltra przed filtrem mechanicznym, żeby ten się nie zapychał i przepychania wody przez ten prefiltr dodatkową pompą, zużywającą dodatkową energię, niepołączoną elektrycznie z główną pompą, a jednak zasilaną z tego samego gniazdka, ba, może nawet z tej samej listwy, za to przez UPSa na wypadek braku zasilania.

Chaos, Kunta, Chaos..

Jak Ci brakuje mocy, to zastosuj większą pompę, dołóż jeszcze ze 2 narurowce w układzie równoległym celem dalszego obniżenia oporów i zainwestuj w zasilacz, który pociągnie przez kilka godzin główną pompę. A najlepiej kup agregat.

No to trzeba tak od razu. Ty nie widzisz sensu wstawiania prefiltra, ja widzę. Prefiltr mam tak zrobiony że mi się nic nie zapycha, przytyka itp., i dodatkowej pompy nie wstawiałem po to że główna pompa nie dawała rady - dawała bardzo dobrze ale teraz ma dużo lżej, nie grzeje się przez co nie podgrzewa wody w akwarium itp.

Co od stwierdzenia zużywania dodatkowej energii to również nie masz racji.

Obliczenia są proste.

Pompa glówna Grundfoss 15-50 pobiera: na I biegu 40W, na II - 65W, na III - 95W.

Pompka dodatkowa 15W.

Jeżeli mam włączonego tylko Grundfossa, aby przyzwoicie dmuchał przy czystych filtrach musi być na II biegu, po kilku dniach muszę przełączać na III bieg.

Przy włączonych dwóch chodzi cały czas na I biegu i jest spoko.

Czyli jest pobór 55W zamiast 65 lub 95W.

Proste prawda?

Bez urazy, ale Twoja teoria, czy raczej praktyka zabezpieczeń to mniej więcej jak opisywany ostatnio w mediach przypadek śmierci pacjenta, który umarł, bo nie przeszczepili mu wątroby, bo transport w jego stanie groził zejściem.

Wszystko zależy od tego jakie się ma do tego podejście.

Ja jestem perfekcjonistą i chcę żeby wszystko było zrobione jak najlepiej to zrobić można.

Drugą sprawą jest to że zdaję sobie sprawę co może się stać po kilkugodzinnej przerwie w dostawie prądu - stąd ten UPS.

Po trzecie strata obsady strasznie nie jest mi na rękę - i biorąc pod uwagę to koszt UPS'a to koszt dwóch ryb nie zastanawiałem się nad tym za długo.

To że jeszcze nie mam UPS'a wynika z tego ze nie mam jeszcze najbardziej wymagąjacych i najdroższych ryb (niestety przy tej dostawie poszły w ciągu 2 godzin:-( )

BTW. Tak na marginesie dodam tylko że troszkę odjechaliśmy od tematu "Doświetlenia ciemnago kątu w salonie" :D

Opublikowano

Kąt doświetlony, więc szukamy tematów zastępczych. :)

Swoją drogą co to za rybki po 700 sztuka?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Na filmie Przemek mówi że gąbki w sumpie się nie sprawdzają, też tak uważacie? Jeżeli tak to dlaczego?
    • Ja też nie dopatrzyłem - policzyłem te szczeliny jako dwucentymetrowe. Spokojnie, cokolwiek zrobisz, będzie dobrze.
    • Teraz się dopatrzyłem, że tam jest 4,2cm ale z przegrodami. Więc jeśli przegrody są 6mm to wychodzi 3 cm pomiędzy nimi. Mój błąd.
    • Mam w sumpie 3 pompy. Głowna - obiegowa Jebao 10000 l/h, pracuje na 1/3 mocy, ponadto 2 małe - jedna porusza kształtkami K1 mikro, druga pompuje wodę z sumpa do żłobka - takie pudełko z 12 l nad sumpem , do którego trafia odłowiony narybek. Jest cisza, znacznie ciszej, niż pracuje wiatrak w komputerze. Kształtki też miały hałasować, ale jakoś nie chcą 😉.
    • Uważam, że masz bardzo sensownie zaprojektowanego sumpa. Nie potrzeba dodatkowej przegrody przed pierwszą komorą, bo tam nic nie będzie, tylko rura spustowa. U mnie szczeliny między przegrodami zrobione są na 18 mm (bo tak pewnie łatwiej było kleić, włożyli płytę wiórową jako dystans) i to całkowicie wystarcza. W Twoim projekcie, pole przekroju takiej szczeliny ma 96,8 cm^2. To odpowiada rurze o średnicy ponad 11 cm. Rura spustowa jest dużo cieńsza, więc ro, co spłynie z akwarium na pewno przejdzie przez te szczeliny. Kaskadowe ułożenie przegród w sumpie jest jak najbardziej OK. Woda spadając będzie się lepiej napowietrzać. Ja tak nie mam, ale gdybym teraz projektował sumpa, to tak bym zrobił.  W projekcie to pominięto, ale warto pamiętać o podpórkach do kratek rastrowych. Media nie powinny leżeć na dnie komór, powinna być pod nimi wolna przestrzeń, żeby woda swobodnie obmywała wszystko, co jest w komorze. Sporo sensownych informacji o budowie sumpa znajdziesz tutaj:  
    • Witajcie, wiem że podobnych tematów było wiele, ale w sumie w żadnym nie znalazłem odpowiedzi. Będę stawiał nowy baniaczek i na 80% jestem zdecydowany na sumpa. Biorę jeszcze pod uwagę kaseciaka, bo znam ten sposób filtracji doskonale, ale skoro nie mogę wcisnąć większego zbiornika, to może „schowam” trochę wody pod spód 😉 do tego nigdy jeszcze sumpa nie miałem i ciekaw jestem czy faktycznie jest taki super ja piszą na fb. Akwarium 200x75x70h i to jest naprawdę maks jakie mi wejdzie.  Planuje sumpa 120x50x40h. Dostałem od kolegi projekt, który działa w jego troszeczkę mniejszym akwarium bo 200x70x70, zdjęcia poniżej: I taka ilość komór mi odpowiada, ale zastanawiają mnie przerwy między „spiętrzeniami” czy nie powinny być również 3cm ? I czy między pierwszą, a drugą też nie powinno być podwójnej szyby, co by to zmieniło na plus lub na minus? Drugie zagadnienie, to przeczytałem w tematach o sumpach, że wszystkie wysokie przegrody powinny być jednakowe, te niskie również. Czy to ma jakieś znaczenie? Jeśli dobrze myślę, to podczas normalnej pracy byłoby mniej wody w sumpie, ale z kolei trochę mniej mediów. Otwór w sumpie u mnie będzie zbędny, bo nie mam możliwości doprowadzenia kanalizacji w miejsce gdzie stoi akwarium. Czy ktoś bardziej doświadczony mogły się wypowiedzieć w temacie?
    • Fossorochromis rostratus  Mdoka Exochochromis anagenys  Dimidochromis strigatus  Copadichromis borleyi  Labidochromis careuleus Melanochromis kaskazini/parallelus  To jest 7... Ósmy w zależności od dostępności, cen, lub urody konkretnych egzemplarzy to będzie crabro lub protomelas mbenji thick lips. Mam nadzieję, że taka obsada zapewni mi wystarczającą różnorodność kolorów, kształtów i przede wszystkim zachowania. Jak wszystko pójdzie terminowo to ryby w marcu 🙂 
    • W żadnym wypadku Twoich wpisów tak nie odbieram, wręcz przeciwnie, są dla mnie cennymi wskazówkami. Generalnie jak zamawiasz akwarium o długości 2 metrów lub więcej, każdy Cię pyta i zarazem namawia na montaż sumpa. Odnoszę wrażenie, że miażdżąca większość osób posiadająca takie duże zbiorniki, ma jednocześnie sumpa. Dlatego ja, mimo, że na początku nie brałem tego pod uwagę, bo mam dwa wydajne i co ważne bardzo ciche kubełki, zacząłem na poważnie rozważać inwestycję w sumpa, który jak wspomniałeś uchodzi za bezsprzecznie  najwydajniejszą formę filtracji.  Jednak jak zacząłem głębiej analizować, jakie realne nowe korzyści ma przynieść mi ta inwestycja, zacząłem nabierać wątpliwości, czy takowe rzeczywiście będą, tzn. czy faktycznie będę w pełni lub przynajmniej w jakimś stopniu wykorzystywać ten olbrzymi potencjał mediów biologicznych sumpa, skoro już dzisiaj moje dwa kubły bez problemu redukują  NH3 i NO2 do 0. No ale z drugiej strony, litraż wzrośnie niemal o 80%, ryb też pewnie będzie trochę więcej, więc jakaś niepewność jest. Po pierwsze odnośnie buforu mojej obecnej filtracji biologicznej, a po drugie odnośnie klarowności wody, bo jednak do sumpa można załadować całe mnóstwo gąbęk o różnej gęstości, plus włókninę, którą łatwo i często można wymieniać. No ale jest alternatywa w postaci filtra kasetowego, który mógłby wspomóc jeden z kubełków, jako dużo tańsze, prostsze i bezpieczniejsze rozwiązanie od sumpa, a jeśli chodzi o estetykę, stanowiące podobne wyzwanie. Do tego czytałem i miałem okazję słyszeć w realu, że sumpy mogą dość mocno hałasować, choć zakładam, że to akurat wina montażu, dopasowania części czy poziomów wody w sumpie.   Jeśli chodzi o podmianę wody, niestety tutaj nie mam nowych możliwości, bo wymianie akwarium nie towarzyszy remont domu  Ale ja od lat wlewam wodę prosto z kranu, która ma idealne parametry dla Malawi, dlatego ta czynność nie jest dla mnie specjalnie uciążliwa. Na razie zamawiam i dogaduję detale dotyczące szafki ze stelażem. Za tydzień lub dwa, pewnie będę potwierdzał zamówienie akwarium, więc jeszcze kilka dni na rozmyślania mam... 😉 
    • Na jakie konkretnie gatunki się zdecydowałeś?
    • Podmieniam wodę raz na tydzień, czasem rzadziej, średnio ok. 15 cm słupa wody to będzie jakieś 25%.  Nie kieruję się pomiarami, zresztą wstyd przyznać, nie pamiętam, kiedy je robiłem, ale obserwuję akwarium - ryby pływają z reguły brzuchami w dół, biją się o jedzenia, rozmnażają się  (to mnie akurat mniej cieszy), więc chyba jest OK. Ja nie próbuję namówić Cię na sumpa, nie mam takiego doświadczenia, żeby twierdzić, że Twój pomysł na filtrację jest gorszy niż mój. Pewnie to co sobie zaplanowałeś wystarczy, ponadto, skoro masz dwa bardzo przyzwoite kubełki, to czemu tego nie wykorzystać? No właśnie. To jest moje pierwsze tak duże akwarium, więc nie mogłem się kierować własnymi doświadczeniami, tylko tym co piszą, a piszą, że sump jest najwydajniejszym sposobem filtracji, a kształtki najlepszym medium. To mam sumpa między innymi z kształtkami mikro K1. Wolałem przedobrzyć, niż potem kląć latami😉. zresztą nie istnieje pojęcie "nadfiltracja", za to pojęcie "niedostateczna filtracja" istnieje jak najbardziej. Akwaria Malawi wymagają znacznie lepszej filtracji, niż inne. Przy okazji, jak jesteś na etapie planowania (być może rada niepotrzebna, może masz to już ogarnięte), warto pomyśleć o jakimś mało obciążającym systemie podmian. Najlepiej podciągnąć sieć wodną i kanalizę do akwarium. Ja tak nie mogłem, mam w szafce trzystopniowy filtr narurowy podłączony trójnikiem do rury prowadzącej wodę z sumpa do akwarium. Do tego filtra doprowadzam wodę z łazienki wężem ogrodowym. Bardzo to upraszcza proces podmiany, największa robota to rozwijanie węży. 😉 W innym wątku jest zdjęcie tego urządzenia.  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.