Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...tak wycieraja sie (samiec alfa trze wszyskie 5 samic) , troche sie nie zrozumielismy :mrgreen: chodzi mi ze nie ma mowy o rozmnazaniu dla samca Beta=prawiczek :|

Opublikowano

IMO jego los jest przesądzony, dostanie bęcki i go odłowisz... chyba że nie zdążysz.

tak wiec optymalne warunki na 2 samce jednego gatunku w pelni wybarwione,majace swoj rewir powinny miec 2x pow. dna sugerowana dla ukladu 1x

Moim zdaniem nie masz tu racji.

Opublikowano

to moze znowu dorzuce dwa grosze...

mam 2 samce auloncary. akwa ma 200cm. Oba są wybarwione, aczkolwiek jeden jest ewidentnie samcem alfa.

W tej chwili oba jakoś współżyją, są wybarwione, ale alfa gania drugiego.... moim zdaniem w akwarium o długości 240cm rzeczywiście mogłby tworzyć dwa haremy...

Opublikowano
IMO jego los jest przesądzony, dostanie bęcki i go odłowisz... chyba że nie zdążysz.

tak wiec optymalne warunki na 2 samce jednego gatunku w pelni wybarwione,majace swoj rewir powinny miec 2x pow. dna sugerowana dla ukladu 1x

Moim zdaniem nie masz tu racji.

Moze i nie to moja opinia ,nigdy nie mialem zbiornika 240cm,natomiast jak zawsze wszytko zalerzy tak na prawde od ryb w jednym zbirniku 120cm utrzymasz 2 samce agresywnej mbuny a w 2 nie ( to jest w wiekszosci %) tak samo w 100cm sa przypadki trzymania 2 samcow hong do tego stada demasoni,tylko pytanie czy tak powinno byc i czy dla osoby pytajacej,laika jest trafne doradzac w tak malym zbiorniku trzymanie 2 samcow ,czy raczej bezpieczniejszym rozwiazaniem bedzie moja rada,wiadomo zrobi jak chce , ale nie bedzie mial do mnie pretensji ze mu ryby gina:wink:

Opublikowano

Tak, ale inny laik przeczyta wyrywkowo kilka wersów w tym temacie i będzie myślał że aby mieć dwa samce saulosi potrzebuje 160cm długości akwa... Moim zdaniem za bardzo zawyżyłeś te wytyczne.

• 2 lata później...
Opublikowano

Chciałbym odgrzać starego kotleta i ponowić troszkę dyskusję na temat opisanej w temacie obsady oraz wnieść kilka modyfikacji. Ponieważ uruchomiłem 240kę sam zastanawiam się nad dodaniem aulonki do obsady. Skłonił mnie do tego ten artykuł http://www.klub-malawi.pl/index.php/serwis/artykuy/61-kcik-aulonocary/180-czenie-aulonocar-z-pyszczakami-z-grupy-qmbunaq Zgodnie z jego treścią to połączenie jest możliwe choć nie łatwe. Ja jednak myślę połączyć wyłącznie saulosi i aulonkę, czyli 2 gatunki a nie 3 jak sugeruje autor. Pragnął bym jednak saulosi połączyć z hueseri. Co myślicie o takiej obsadzie. Żeby nie było tak łatwo to mam jeszcze jedno "marzenie". Zamiast aulonki dać sp. acei. Wymiary ryb podobne (mam na myśli hueseri i acei) a dieta moich saulosi to głównie pokarmy roślinne z dodatkiem 2 razy w tygodniu artemia lub wodzeń - bardziej pasuje do acei. Widziałem takie połączenie u znajomego który polecił mi je z tzw. czystym sumieniem.;) Proszę oczywiście o poradę. Baniak oczywiście standard 120x40x50 a dotychczasowa obsada to oczywiście saulosi 2+6. Proszę o rady.

Opublikowano

Acei stanowczo odradzam, zbyt mały zbiornik. Potrafią dorosnąć do naprawdę dużych rozmiarów, a mam z nimi do czynienia kilka dobrych lat. Obecnie mam je w jednogatunkowym zbiorniku 500l i tutaj pokazują swoje piękno.