Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...tak wycieraja sie (samiec alfa trze wszyskie 5 samic) , troche sie nie zrozumielismy :mrgreen: chodzi mi ze nie ma mowy o rozmnazaniu dla samca Beta=prawiczek :|

Opublikowano

IMO jego los jest przesądzony, dostanie bęcki i go odłowisz... chyba że nie zdążysz.

tak wiec optymalne warunki na 2 samce jednego gatunku w pelni wybarwione,majace swoj rewir powinny miec 2x pow. dna sugerowana dla ukladu 1x

Moim zdaniem nie masz tu racji.

Opublikowano

to moze znowu dorzuce dwa grosze...

mam 2 samce auloncary. akwa ma 200cm. Oba są wybarwione, aczkolwiek jeden jest ewidentnie samcem alfa.

W tej chwili oba jakoś współżyją, są wybarwione, ale alfa gania drugiego.... moim zdaniem w akwarium o długości 240cm rzeczywiście mogłby tworzyć dwa haremy...

Opublikowano
IMO jego los jest przesądzony, dostanie bęcki i go odłowisz... chyba że nie zdążysz.

tak wiec optymalne warunki na 2 samce jednego gatunku w pelni wybarwione,majace swoj rewir powinny miec 2x pow. dna sugerowana dla ukladu 1x

Moim zdaniem nie masz tu racji.

Moze i nie to moja opinia ,nigdy nie mialem zbiornika 240cm,natomiast jak zawsze wszytko zalerzy tak na prawde od ryb w jednym zbirniku 120cm utrzymasz 2 samce agresywnej mbuny a w 2 nie ( to jest w wiekszosci %) tak samo w 100cm sa przypadki trzymania 2 samcow hong do tego stada demasoni,tylko pytanie czy tak powinno byc i czy dla osoby pytajacej,laika jest trafne doradzac w tak malym zbiorniku trzymanie 2 samcow ,czy raczej bezpieczniejszym rozwiazaniem bedzie moja rada,wiadomo zrobi jak chce , ale nie bedzie mial do mnie pretensji ze mu ryby gina:wink:

Opublikowano

Tak, ale inny laik przeczyta wyrywkowo kilka wersów w tym temacie i będzie myślał że aby mieć dwa samce saulosi potrzebuje 160cm długości akwa... Moim zdaniem za bardzo zawyżyłeś te wytyczne.

• 2 lata później...
Opublikowano

Chciałbym odgrzać starego kotleta i ponowić troszkę dyskusję na temat opisanej w temacie obsady oraz wnieść kilka modyfikacji. Ponieważ uruchomiłem 240kę sam zastanawiam się nad dodaniem aulonki do obsady. Skłonił mnie do tego ten artykuł http://www.klub-malawi.pl/index.php/serwis/artykuy/61-kcik-aulonocary/180-czenie-aulonocar-z-pyszczakami-z-grupy-qmbunaq Zgodnie z jego treścią to połączenie jest możliwe choć nie łatwe. Ja jednak myślę połączyć wyłącznie saulosi i aulonkę, czyli 2 gatunki a nie 3 jak sugeruje autor. Pragnął bym jednak saulosi połączyć z hueseri. Co myślicie o takiej obsadzie. Żeby nie było tak łatwo to mam jeszcze jedno "marzenie". Zamiast aulonki dać sp. acei. Wymiary ryb podobne (mam na myśli hueseri i acei) a dieta moich saulosi to głównie pokarmy roślinne z dodatkiem 2 razy w tygodniu artemia lub wodzeń - bardziej pasuje do acei. Widziałem takie połączenie u znajomego który polecił mi je z tzw. czystym sumieniem.;) Proszę oczywiście o poradę. Baniak oczywiście standard 120x40x50 a dotychczasowa obsada to oczywiście saulosi 2+6. Proszę o rady.

Opublikowano

Acei stanowczo odradzam, zbyt mały zbiornik. Potrafią dorosnąć do naprawdę dużych rozmiarów, a mam z nimi do czynienia kilka dobrych lat. Obecnie mam je w jednogatunkowym zbiorniku 500l i tutaj pokazują swoje piękno.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Nie wiem, jak to wygląda od tyłu, ile miejsca jest za nim. Widzę tylko front.  Jeśli przylega do tylnej szyby, to nie ma tematu. Natomiast jeśli jest przestrzeń za nim, to powinieneś jakoś uszczelnić te szczeliny.
    • Hmm, o tym nawet nie pomyślałem. Tło w miarę ściśle przylega... Ale jeszcze popatrzę. To pewnie tło z gotowych kawałków, na jakimś silikonie przyczepione? (Na pewno na czymś czarnym ). Zastanawiam się, czy by się dało je odkleić, lepiej spasować i przykleić ponownie... ALe może gra nie warta świeczki. ''może zaklej czymś od tyłu.'' - co masz na myśli? Nie bardzo rozumiem - od tyłu, czyli którędy mam się tam dostać?
    • @damian203 a dlaczego podmianka wodą po zmiękczaczu jest niemożliwa? W jeziorze woda jest raczej miękka, a zmiękczacz nie zmienia KH. A jak spuszczasz wodę z tego kranu zewnętrznego na zimę? Nie masz gdzieś drugiego spustu w domu?
    • Moim zdaniem powinieneś coś z tym zrobić. Młode ryby mogą tam się przedostawać i funkcjonować za tłem. Możesz nad tym nie zapanować. Spróbuj jakoś to uszczelnić, może zaklej czymś od tyłu.
    • Takie szczeliny spowodują, że maluchy będą miały się gdzie chować, a jeżeli tło odstaje od tylnej ściany akwarium to tam też będą mieć kryjówki 🙂
    • Dostałem dzisiaj serpentynit w Biskupicach, o. Wieliczki. Dzięki za rekomendacje!
    • Cześć i czołem, miło tutaj być Po wielu latach postanowiłem wrócić do akwarystyki i zrealizować swoje marzenie o afrykańskich pyszczakach. Na początek wyhaczyłem taki oto zestaw Juwela z drugiej ręki - a w nim już zamontowane 2 filtry wewnętrze, elegancko schowane pod tłem AquaDana. I teraz pytanie o to tło... Nie wiem, czy jest ono robione specjalnie do tego zbiornika, czy też było składane z poszczególnych elementów - ale mam wrażenie, że poszczególne elementy się trochę "porozjeżdżały" i powstały między nimi szczeliny. Pal licho że prześwituje to, co jest za akwarium - najwyżej dam jeszcze czarną tapetę, to nie będzie kłuło w oczy - ale czy takie długie i wąskie szczeliny nie stanowią niebezpieczeństwa dla ryb? Co z tym można zrobić? Czy też przesadzam z tym niebezpieczeństwem, lepiej zalać wodą i się nie przejmować? Z góry dzięki serdeczne za porady!
    • Witaj. Malawiana polecam. Mam od niego całą obsadę, byłem na hodowli, rozmawialiśmy dosyć chwilę. Godny polecenia. Współpracuje on z LUK&RAF, uzupełniają wzajemnie swoje oferty.  Żory również od wielu lat polecana na forum. Chociaż ma w ofercie raczej podstawowe gatunki. Oferta Malawiana i LUK&RAF znacznie szersza.  Co do kamyków, to najlepiej składy budowlane, sklepy ogrodnicze.
    • A jak z jakością rybek z Malawiana? Bo również szukam czegoś w okolicy Krakowa lub na Śląsku. Jeszcze rozważam Żory - https://pielegniceafrykanskie.pl/ I na Nowej Hucie w Krakowie jakaś mniejsza chyba hodowla jest - https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/1kEPF/ Jakieś zastrzeżenia do którejś z powyższych? A przy okazji, gdzie jakiś ładny serpentynit w okolicy dostanę?
    • Dopełniając aktualizacje gwoli udokumentowania wzrostu ryb wstawiam małą fotorelacje. Chyba największą frajdą w nowym akwarium będzie nieporysowane szkło i przejrzystość na zdjęciach. Tutaj niestety moje popisy blokuje stan szyby często przeszkadzający w złapaniu odpowiedniej ostrości… Na rozpoczęcie pokazywana wcześniej - Inkubująca samica M. Kingsizei Lupingu  Młody osobnik - moim zdaniem najprawdopodobniej samiec M. Kingsizei Lupingu Skubiąca kamienie samiczka M. Kingsizei Lupingu Samiczki M. Fainzilberi Makonde OB Dwóch Panów na tle panienki M. Fainzilberi Makonde Panowie w duecie M. Fainzilberi Makonde Niewyrostek (mam nadzieje samica) M. Fainzilberi Makonde Ruchliwy szefuncio, alfa M. Fainzilberi Makonde  „Brudniejące” samce M. Msobo Magunga  A teraz moi zdjęciowi faworyci Ziewająca ¿samiczka? M. Msobo Magunga Na koniec Pan w swoim gatunku, dominujący M. Msobo Magunga  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.