Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam piasek koralowy, cyrkulator 5klph i chyba bedę się rozglądał za czymś słabszym może 2klph, może głowica 500lph? - jeszcze nie wiem.

Jak wspomniałem mam cyrkulator 5klph i wg mnie chyba za mocno wodę mieli - a przecież ma tylko przesuwać kupska...

Jak czasami wstawię troszkę w dół to zdmuchuje piasek w róg akwa

Opublikowano

A co jesli zamontujesz curkulator wyzej, zeby prad wody przelatywal troche wyzej a nie zaraz nad podlozem? Wtedy moze nie bedzie zdmuchiwal podloza. Mam nadzieje, ze nie kupilem czegos za mocnego :/ dwa razy po 6000l/h.... Zobaczymy :)

Jakiej srednicy masz piasek koralowy?

Pozdro

Opublikowano
. Mam nadzieje, ze nie kupilem czegos za mocnego :/ dwa razy po 6000l/h.... Zobaczymy :)

Pozdro

Wedlug mnie kupiles za mocny.Panowie nie przesadzajmy, to nie solniczka gdzie liczy sie cyrkulacje 10 czy wiecej razy wielkosc zbiornika.Wydaje mi sie ze u nas w akwa chodzi o wymuszenie ruchu wody ale nie az takiegio zeby fruwal piasek :mrgreen:

Tez mam takiej wielkosci akwa i mam cyrkulator 4500l/h plus wyloty z filtrow 1500 i 900 i to w zupelnosci wystarcza do cyrkulacji wody w calym baniaku i braku "kupek" czy innego syfku na podlozy.

Podczas podmian podloza nie odmulam bo nie mam z czego :mrgreen:

Opublikowano

Ja mam dwie sztuki 3000l/h w 375 i jest ok. Przydałaby mi sie jeszcze koralia nano, coby zakrzywić wodę ;) przy skałkach, ale poza tym jest ok.

Opublikowano

No nic tam, moze bedzie za mocny, ale juz zamowilem. Piach wymienie na grys koralowy o srednicy 3 oraz 5 mm, przynajmniej bedzie latwiej odmulac.

Opublikowano

przy uziarnieniu podłoża 3-5 mm będzie już znacznie trudniej odmulic. Ziarna sa na tyle duże, że tworzą spore "dziury" w które wnikać będzie syf. Idealnym wydaje się taki piach od 0,5-2 mm ( z przewagą 1-2 mm), bez zawartości części pylistej.

Opublikowano

Zgadzam się w 100% miałem kiedyś grys w akwa ogólnym i potwierdzam że syfek był świetnie wyłapywany przez takie podłoże. Wiązało się to z generalnymi porządkami co kilka miesięcy :evil: