Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jaki miasz system filtracyjny do swego akwarium ?

Masz możliwośc podłaczyc zewnętrzne DSB,;Nitrareduktor; Hydroponikę; Refugium ?

Filtracja taka:

DSCN6025.JPG

Po lewej mechanika, po prawej biologia w korpusie 10'' i Seachem De-nitrate obok.

W sumie pole do manewru mam bo wszystko poza akwa jest, miejsce jest również.

Kunta - strasznie to wszystko rozbudowane. Zastanawia mnie czy ta instalacja jest dodatkiem do akwarium, czy może odwrotnie :) Z tego co widzę tyle jest tej hydrauliki, że już nawet nie wszystko mieści się w szafce... Ja mimo wszystko pozostanę przy swoim najzwyklejszym układzie wewnętrzny mechanik+ zewnętrzny biolog. Filtracja narurowa, zwłaszcza w tak rozbudowanej formie, to przerost formy nad treścią...

Opublikowano

Powiem Ci szczerze ze zrobilem to tak aby moc kombinowac w przyszlosci z czymkolwiek sie da i nie byc jakos specjalnie ograniczany...

Z drugiej strony czy to az tak rozbudowane:

Korpus z prefiltrem - pompa - rownolegle dwa korpusy do mechaniki - korpus z ceramika do biologii - korpus po FBF zasypany Seachem'em Denitrate to rzekomej denitryfikacji - wodomierz co by pokazywal mi jaki mam przeplyw przez deni.

Mial byc jeszcze jeden korpus rezerwowy na rozne smakolyki typu zywica, wegiel itp ale w koncu go nie zamontowalem.

Wszystko moze wygladac jak poplatanie z pomieszaniem bo jest duzo rur gietkich, a to temu ze filtracja jest na plozach I moge z nia wyjechac poza szafke w celu czyszczenia (docelowo przed filtracja ma stac baniak ok 100 litrow na wypadek "W" czyli kwarantanna, odchow mlodziezy itp...

Opublikowano

Miło mi na to patrzeć, szczególnie jak sobie przypomnę, że gdy zaczynałem z narurowcami to wszyscy mówili mi że to nie zadziała :)

Opublikowano

Mi sie wydaje ze hydroponika byla by tutaj najlatwiejszym to zaaplikowania rozwiazaniem. No i najtanszym. Jesli tylko masz jakies sensowne oswietlenie ktore mozna roslinom zaaplikowac to ja bym sie wiele nie zastanawial. Za pare funtow masz calosc zmontowana....

Jak nie zadziala to mozesz dalej kombinowac i wtedy wydawac kaske...

Sam mam RO ktore uzywalem do roslinnego i uzywam do picia ale jesli mialbym gołe H2O dostosowywac do malawi to dziekuje. Wole gupiki hodowac.

Opublikowano

Sam mam RO ktore uzywalem do roslinnego i uzywam do picia ale jesli mialbym gołe H2O dostosowywac do malawi to dziekuje.

A co w tym takiego skomplikowanego?
Opublikowano

Pozostaje jeszcze kwestia umiejscowienia hydroponiki.

Jakieś 25-30 cm nad baniakiem mam HQI więc słabo to widzę...

Z lewej strony drzwi do ogródka, a prawej ciemny róg...

No i pozostaje jeszcze kwestia kranówki - zmierzyłem wczoraj podczas podmiany to oscylowało w granicach 35 więc kicha - oczyszczać wodę w akwa żeby syf dolewać.

Z drugiej strony cała ta zabawa z RO... magazynowanie 100 litrów wody.... najlepszym okazałby się chyba jakiś absorbent - coraz bardziej zaczynam rozmyślać nad tymi dziwadłami z linku w pierwszym poście...

Jak myślicie zda to egzamin?

Wczoraj podczas testów zastanowił mnie jeden fakt - woda w baniaku przed podmianą około 40, woda do podmiany około 35 i tak w sumie cały czas - czy te ryby tak mało brudzą czy też może Seachem De-nitrate jednak zaczął działać?

Ryb 31 sztuk pomiędzy 3 i 5 cm, plus dwa sumy około 10cm.

Opublikowano

Sam mam RO ktore uzywalem do roslinnego i uzywam do picia ale jesli mialbym gołe H2O dostosowywac do malawi to dziekuje.

No coz, zbieranie i przechowywanie 100l RO. Potem zmienianie co tydzien pH i twardosci takiej ilości wody to wg mnie calkiem upierdliwa/czasochłonna sprawa.

Nie mowiac juz o tym, ze kosztowna (i nie chodzi mi tu tylko o koszt czasu).

Opublikowano

No coz, zbieranie i przechowywanie 100l RO. Potem zmienianie co tydzien pH i twardosci takiej ilości wody to wg mnie calkiem upierdliwa/czasochłonna sprawa.

Nie mowiac juz o tym, ze kosztowna (i nie chodzi mi tu tylko o koszt czasu).[/quote:1nqlbr38] Czy czasochłonne to nie wiem? Czas potrzebny na przefiltrowanie 100l wody to ~6-8 godzin ( w zależności od wydajności membrany i ciśnienia wody w sieci). Ilości dodawanych soli są za każdym razem takie same (to dobieramy indywidualnie według potrzeb). A koszt spreparowania 100l wody oscyluje w granicach 2,5-2,6pln. To dużo? Bezcenna za to jest świadomość, że nie lejemy do zbiornika ścieku :wink:

Opublikowano

ok. W takim razie po co podmieniasz ?

Podmiana to nie dogmat, że musi być obowiązkowo.

Z założenia duże podmiany w akwa są po to by usunąć nadmiar NO3. Ponadto terminy "nadfiltracja, duże podmiany "m powstały w okresie hm 20 lat wstecz ? Kiedy zorientowano się że to wysokie NO3 jest szkodliwe, że ryby brudzą itp - przy założeniu tych samych przyzwyczajeń co do kształtu filtracji i nie uległy natychmiastowej zmianie.

Od kilku lat zwiększacie wydajność filtracji mechanicznej, cyrkulacji, ale to przecież nie tylko czysto na dnie - to także odciążenie biologii, dzięki czemu filtr bio może być mniejszy.

Zaczynasz stosować coraz lepszej jakośc karmę; obecne standardy obsady są bardziej restrykcyjne niż kiedyś. W tej chwili zbiornik 240 już jest mały 150/50/50 staje się standardem przy zachowaniu tej samej obsady. To wszystko ma wplyw na jakość wody. Duże podmiany są na tyle mało problematyczne i niskobudżetowe że mało kto mysli czy się z tego nie wyłamać.

masz już calkiem rozbudowany system filtracji. Po co chcesz podmieniać duże ilości wody. Doinwestuj już to co masz. Jeśli 1 sachem pozwala Tobie utrzymać parametry NO3 na stałym poziomie, oznacza to że pochłania na bieżąco to co ryby produkują, dorzuć 2 sachem, powinna spadać.

Zapewne odezwą się Ci którzy będą pisać o tych innych składnikach. Ja się pytam jakich? Niech nazwą - wtedy kupisz i będzie dawkować. A jeśli są tak mało potrzebne, to zamiast 100 l podmieniać, okaże się że 10l tygodniowo podmiany wody będzie całkowice wystarczającą wielkością je uzupełniającą. A jaki to wpływ na (nie)przyrost niechcianego NO3 już nie muszę mówić.

Co do hydroponiki. Rośliny nie mogą rosnąć w korytku którego dno sięga zbiornika ? albo powyżej HQI ?

A co stoi na przeszkodzie dodatkowego oświetlenia ? wtedy nawet refugium ( filtr glonowy) w formie zamkniętej rury z przepływem umieszczony w szafce ma rację bytu.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.