Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A ile w ogóle rybek mogę wpuścić do takiego akwarium?
Około 25sztuk dorosłych.

Bez przesady...25 dorosłych ryb bym nawet do 450l nie wpuścił a co dopiero do 300l.

Zostań przy max.3 gatunkach z góry wymienionych przez Ciebie:

P. Saulosi Coral 2/5

M. Maingano 1/4

L. Yellow 1/4

L. Mamba 1/4

BTW L.mamba?Mamba to taki afrykański wąż(bardzo jadowity zresztą) :P A tak poważnie to pewnie miałeś na myśli L.mbamba :wink:

Opublikowano
A ile w ogóle rybek mogę wpuścić do takiego akwarium?
Około 25sztuk dorosłych.

Bez przesady...25 dorosłych ryb bym nawet do 450l nie wpuścił a co dopiero do 300l.

Zostań przy max.3 gatunkach z góry wymienionych przez Ciebie:

P. Saulosi Coral 2/5

M. Maingano 1/4

L. Yellow 1/4

L. Mamba 1/4

BTW L.mamba?Mamba to taki afrykański wąż(bardzo jadowity zresztą) :P A tak poważnie to pewnie miałeś na myśli L.mbamba :wink:

Do 375l spokojnie 25ryb bym wpuścił.

Opublikowano

Powierzchnie dna mam podobną 150x45 i aktualnie pływa u mnie 25 sztuk, z czego tylko saulosi są dorosłe, reszta to młodzież i maluchy.Niestety nie bardzo widzę je wszystkie gdy dorosną :( (a są to jedne z mniejszych). Myślę że 20 ryb to max.

Opublikowano

Zdecyduję sie na te gatunki, w ilości 22-25 rybek:

P. Saulosi Coral

M. Maingano

L. Yellow

L. Mamba

Jakie haremy proponujecie?

Czy warto dopłacić 60zł i mieć akwarium o 10cm wyższe - 450l czy pozostać przy 375?

Opublikowano

Zdecyduję sie na te gatunki, w ilości 22-25 rybek:

P. Saulosi Coral

M. Maingano

L. Yellow

L. Mamba

Tak jak pisał eljot,imo za dużo ich chcesz docelowo mieć.W 450l mam obecnie 19 ryb,część prawie dorosła i młodzież L.hongi SRT.Gdy wszystkie osiągną "pełnoletność" będzie redukcja bo robi się ciasno.Zresztą sam do tego dojdziesz... :wink:

L. Mamba

Widzę że ta "mamba" Ci się spodobała :mrgreen:

Czy warto dopłacić 60zł i mieć akwarium o 10cm wyższe - 450l czy pozostać przy 375?

Raczej nie,jedyne co przemawia za wyższym akwa to więcej wody czyli tzw.bufor... :wink:

Opublikowano

Jakie haremy proponujecie?

Czy warto dopłacić 60zł i mieć akwarium o 10cm wyższe - 450l czy pozostać przy 375

Jak będziesz kupował młode ryby to kup po 10 z gatunku, później zobaczysz jak ci się poukłada :) .

Warto dopłacić bo więcej wody to łatwiejsze utrzymanie parametrów.

Edit

Perez pływa ci coś w wyższych partiach, czy wolna przestrzeń :?:

Opublikowano
Powierzchnie dna mam podobną 150x45 i aktualnie pływa u mnie 25 sztuk, z czego tylko saulosi są dorosłe, reszta to młodzież i maluchy.Niestety nie bardzo widzę je wszystkie gdy dorosną :( (a są to jedne z mniejszych). Myślę że 20 ryb to max.

Rybom nie zrobi wielkiej różnicy czy do 450l wpuścisz 20 czy 30 ryb.;)

Uważam,że 10l-15l na 1 rybe jest w sam raz.

Więcej sztuk z gatunku a mniej gatunków.

Opublikowano
Rybom nie zrobi wielkiej różnicy czy do 450l wpuścisz 20 czy 30 ryb.

Uważam,że 10l-15l na 1 rybe jest w sam raz

Twoja górna granica(15l na rybę) to tak naprawdę jest minimum.

15-20l na rybę,inaczej mamy w akwa stację metra...nie róbmy z akwa kolorowego cyrku... :evil: