Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymyśliłem sobie tak:

1. Saulosi 2+5 lub 3+7

2. Yelow 1+4

3. Maingano 1+4

Co to znaczy zdecydują o tym ryby? Będą się gonić? Zastanawiam się jak to jest, że w zoologicznych w małych akwariach pływa kilkadziesiąt sztuk i się nie gonią - a kryjówek nie ma;)

Opublikowano
1. Saulosi 2+7 lub 3+5

2. Yelow 1+4

3. Maingano 1+4

W takim razie pozycje 2 i 3 zmniejsz do 1+3.

Co to znaczy zdecydują o tym ryby? Będą się gonić?

Tak,dominujący samiec potrafi zabić konkurenta,albo tak go zdominować że będzie nonstop nie wybarwiony.

Opublikowano

Przy układzie 3 samcowym nie rezygnujesz z niego bo wydajesz wyrok na samca beta...cała agresja skierowana będzie na niego...

Zostajesz przy 3 samcach,wtedy agresja rozłoży się na 2 samce niżej w hierarchii.

Opublikowano
Przy układzie 3 samcowym nie rezygnujesz z niego bo wydajesz wyrok na samca beta...cała agresja skierowana będzie na niego...

Zostajesz przy 3 samcach,wtedy agresja rozłoży się na 2 samce niżej w hierarchii.

Teoretycznie...

W praktyce różnie bywa

Opublikowano
Teoretycznie...

W praktyce różnie bywa

Dokładnie tak, u mnie po oddaniu trzeciego samca, alfa i beta po kilku delikatnych walkach podzieliły akwa na pół, po czym beta zabił alfę i to w akwa przejściowym bez dekoracji (niestety nie zdążyłem w porę zareagować :( )

Opublikowano

U każdego jest inaczej,ja po oddaniu czwartego samca(msobo) na drugi dzień wyłowiłem zwłoki samca nr.3.Później musiałem odłowić samca nr.2 bo ledwo dychał i był już bez płetw.Kolejny przykład-demasoni...z 12 szt.w krótkim czasie alfa wybił 5...więc może się udać lecz nie musi,natura sama to zweryfikuje.

Opublikowano

Oj z tym rozkładaniem się agresji na 2 samce to różnie bywa...

Mój przykład Saulosi.

4 samce - 3 ładnie wybarwione podzieliły zbiornik między siebie - 4 szary dostawał od każdego wybarwionego.

Wybarwione miały tylko delikatne potyczki na granicach rewirów.

Pozbyłem się zdominowanego i następnego dnia 2 pięknie wybarwione, zbiornik podzielony na 2 części, najsłabszy z poprzednio wybarwionych zmienił się w śledzia i dostawał od dwóch pozostałych.

Po czasie podrósł synek jednego z nich, został zdominowany i znowu w akwa były 3 rewiry, i jeden samiec szary który z każdej strony dostawał bęcki...

Nie były to jakieś super ostre akcje na szczęście, ale u mnie w baniaku zawsze było tak że przy x samców wybarwionych było x-1.

Opublikowano

A czy połączenie P. Saulosi i Maingano z Yelow nie będzie błędem ze względu na żywienie? Podobno yelow je skorupiaki a saulosi i maingano są roślinożerne. Mam rację?