Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przewertowałem całe forum i zdecydowałem się na gatunki do mojego akwarium 300l (120x50x50). Moje pytanie jest następujące: Czy mogę w takim akwarium trzymać następujące 4 gatunki? W jakiej dokładnie ilości z każdego gatunku?

Pseudotropheus saulosi coral

Labidochromis caeruleus

Melanochromis cyaneorhabdos maingano

Cynotilapia afra

Opublikowano

Gdybym zdecydował się na 3 to w jakiej ilości? Z którego gatunku najlepiej zrezygnować tak, żeby w akwarium zostały rybki najbardziej kolorowe i najbardziej różniące się od siebie? Proszę o proponowane ilości: samiec - samice

Opublikowano

Najlepiej zrezygnować z afry gdyż samice są szarobure a samiec bardzo agresywny(o jaką afrę Ci konkretnie chodziło?).Przy 3 gatunkach najlepiej gdyby wykrystalizowały się haremy 1+4,byłoby wtedy 15 ryb czyli akurat do tego akwa.Pewnie natura zadecyduje inaczej...ale to cały urok naszych podopiecznych :wink:

Opublikowano
:) Jeszcze pytanko: będę kupował w takim razie pierwsze 3 gatunki - jak w małych osobnikach rozpoznać płeć? Jak sobie z tym poradzić? Czy może kupić na początek po 10 sztuk z każdego gatunku i potem jak się wykrystalizują haremy to resztę odłowić czy jak się postępuje kupując pierwszy raz rybki do akwarium?
Opublikowano

Najłatwiej będziesz miał z saulosi z tego względu iż jest wyraźny dymorfizm płciowy.Przy pozostałych dwóch gatunkach będziesz miał kłopot z ustaleniem kto jest kto,długa i wnikliwa obserwacja zalecana :wink:

Czy może kupić na początek po 10 sztuk z każdego gatunku i potem jak się wykrystalizują haremy to resztę odłowić

Dokładnie tak :)

Opublikowano

wszystko już rozumie:) Jeszcze jedno: gdybym chciał delikatnie przerobić zbiornik i wziąć minimalnie więcej niż 1+4 z każdego gatunku to co mógłbym dołożyć?

Opublikowano
wszystko już rozumie:) Jeszcze jedno: gdybym chciał delikatnie przerobić zbiornik i wziąć minimalnie więcej niż 1+4 z każdego gatunku to co mógłbym dołożyć?

Na "kontrolowane przerybienie" nikt Ci tutaj nie przyklaśnie...

Dużo nie znaczy lepiej,niech te ryby mają gdzie pływać.