Skocz do zawartości

Brąz w akwa...co z tym robić??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Barwa światła to bardziej tweje upodobanie, jeżeli podoba ci się ta świetlówka to ok.

Natomiast pH 7 to zdecydowanie za mało dla ryb z tego biotopu, podciągnij je do przynajmniej 7,5 i nie dla tego aby walczyć z glonami ale dlatego by ryby miały lepsze warunki.

Opublikowano

Barwa tak..moje upodobanie,ale w podanym wyżej wątku piszą zeby wydluzyc czas oswietlania,i ukierunkowywac je odblysnikami,wiec tym samym zwieszyc oswietlenie oraz czas..stad moje pytanie.

Opublikowano

Ja świece dużo dłużej niż Ty, ale zmiana świetlówek i wydłużenie czasu oświetlenia nie jest w Twoim wypadku konieczna. Jeżeli Ci pasuje tak jak teraz, to może tak zostać. Jeżeli chciałbyś świecić dłużej to też możesz (do 12 h)

Opublikowano

Z moich obserwacji wynika że okrzemki bardzo lubią świeże niczym nie porośnięte kamienie, nawet w dojrzałym akwa kiedy dołożyłem nowy kamień to kolonizowały go jako pierwsze. Światło im nie przeszkadza a wręcz przeciwnie w aktualnym zbiorniku pojawiły się najpierw w miejscu najlepiej oświetlonym. IMO dłuższe świecenie pomaga rozwinąć się roślinom czy też glonom "wyższym" które rozrastając się wypierają okrzemki, odbierając im substancje odżywcze jak i miejsce.

Opublikowano

w linku podanym przez "nabe" pisza że należy dlużej świecić...a ja mam takie same odczucia co "eljot12" że im dlużej sie świeci tym wiecej mam okrzemków.....chyba poprostu tak to zostawie,podniosę jeszcze PH i zaczekam,bo jedni mówią tak,drudzy inaczej.

Opublikowano

Prawdopodobnie dłuższy dzień - więcej światła na dobę miałby wspomóc rozwój glonów zielonych, jak wyżej zasugerował Eljot12. Plaga okrzemków występuje zawsze w nowych akwariach, gdzie są organizmami pionerskimi, zielenice pojawią się później kiedy będziesz miał wyższy poziom azotanów i innych potrzebnych glonom do życia składników, myślę że chodzi o fosforany które będą akumulowały się w akwarium bez roślin.

Czyli wystarczy poczekać. Ważniejszą rzeczą jest ustabilizowanie wyższego pH, zacznij od sprawdzenia twardości węglanowej (KH) testem.

Opublikowano

Wydawało mi sie że akwarium pracujace od maja tego roku już w miarę dojrzało:

NO2-0,0

NO3-od 15 do 20

To do jakiego poziomu podnieść PH??

Niestety testu na KH nie mam:(

Kupiłem podstawowe. NO2,NO3,PH

Idę zmierzyć jeszcze raz PH i spróbuje je podnieść.:)

Opublikowano

Akwa zalałeś w maju ale ryby wpuściłeś dopiero dwa tygodnie temu a dodatkowo nie włączałeś światła. Mylisz zamknięcie cyklu azotowego z "dojrzewaniem" :wink:

Ph powinno być powyżej 7,5.