Neosternik Opublikowano 27 Października 2010 Autor #21 Opublikowano 27 Października 2010 tak bardzo...? czy skok z 7 na 8 PH jest tak duża róznica dla ryb?
nabe Opublikowano 27 Października 2010 #22 Opublikowano 27 Października 2010 Różnica zasadowości będzie duża bo pH to skala logarytmiczna. Rybom szkodzą gwałtowne zmiany pH, ponadto w zasadowej wodzie podnosząc pH (np za pomocą sody oczyszczonej) możesz spowodować wytworzenie amoniaku a to już gotowa katastrofa.Więc wszelkie manipulacje tylko przy podmianie i powoli. Możesz dodać gdzieś do filtra grys koralowy co bezpiecznie podbije ci Tw i pH dojedzise do 7,5 (wg Ada).
maciejborek Opublikowano 11 Grudnia 2010 #23 Opublikowano 11 Grudnia 2010 grys koralowy podbije o 0,1 lub max 0,2. Znaczy u mnie tak było. A co do okrzemków to jak założyłem świetlówkę dla roślin ( bo mam kilka anubiasów) to porosły wszystko w ciągu 2-3 dni.
eljot Opublikowano 12 Grudnia 2010 #24 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Z okrzemkami to nigdy nie wiadomo ile i na jak długo się pojawią (pewnie można to zmierzyć, tylko po co ). Prędzej czy później ustąpią miejsca innym glonom ( w naszym biotopie off course)
maciejborek Opublikowano 12 Grudnia 2010 #25 Opublikowano 12 Grudnia 2010 a glonojady jedzą okrzemki?
Perez666 Opublikowano 12 Grudnia 2010 #26 Opublikowano 12 Grudnia 2010 a glonojady jedzą okrzemki? Nie,prędzej otocinclusy ale to nie ten biotop.
Rekomendowane odpowiedzi