Neosternik Opublikowano 26 Października 2010 #1 Opublikowano 26 Października 2010 Witajcie,akwarium uruchomione w maju,dwa tyg temu wpuszczone pierwsze pyszczaki,i mam problem w postaci brązowego nalotu na szybach,piasku,kamienie itd...można sie tego jakoś pozbyć?próbowałem kolejno myć kamienie,mieszałem piasek,oczyszczałem szyby ale efekt krótkotrwały:( Zanim rybki trafiły do akwa,nie oświetlałem go bo i po co,i nie było problemu,odkad świece problem narasta.Gdzieś czytałem że może ustąpić samo,ale wyglada raczej mało przyjemnie i zwyczajnie wkurza.Może wy coś podpowiecie?? Załaczam zdjęcia i Pozdrawiam
mutra Opublikowano 26 Października 2010 #2 Opublikowano 26 Października 2010 Okrzemki - zazwyczaj same ustępują. Podaj parametry i czas oświetlenia.
Neosternik Opublikowano 26 Października 2010 Autor #3 Opublikowano 26 Października 2010 NO3-20 NO2-0 PH-7 świecę od godz 12:00 do 21:00 tak mniej wiecej ok 9-10 godz,bo akwa stoi w zacienionym pomieszczeniu,raczej niewielka ilość światla naturalnego.
mutra Opublikowano 26 Października 2010 #4 Opublikowano 26 Października 2010 No to niczym się nie przejmuj (pH podbij do co najmniej 7,5). Okrzemki znikną -masz jeszcze sporo czasu zanim będą powody do martwienia się ich obecnością.
Neosternik Opublikowano 26 Października 2010 Autor #5 Opublikowano 26 Października 2010 a w jaki sposób podnieść PH??No...martwić to sie nie martwie,nauczyłem sie cierpliwości,ale wygląda to mało fajnie:)
Perez666 Opublikowano 26 Października 2010 #6 Opublikowano 26 Października 2010 a w jaki sposób podnieść PH? np.soda...poczytaj forum.
Neosternik Opublikowano 26 Października 2010 Autor #7 Opublikowano 26 Października 2010 i co jak zwieksze PH...okrzemki znikną czy zamienia sie w inne glony??
nabe Opublikowano 26 Października 2010 #8 Opublikowano 26 Października 2010 Kilka pomysłów walki z okrzemkami http://www.pkmd.pl/pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=751 Albo po prostu daj sobie więcej czasu. W starych akwariach ta plaga nie występuje,okrzemki zużyją potrzebne sobie substancje (krzemiany i co jeszcze?) i po bujnym rozwoju zostaną wyparte przez zielenice i inne glony.
mutra Opublikowano 26 Października 2010 #9 Opublikowano 26 Października 2010 Nie znikną ani nie zamienią się w inne glony :|. FAQ - poczytaj to, to będziesz wiedział o co chodzi z tą sodą i tym pH
Neosternik Opublikowano 27 Października 2010 Autor #10 Opublikowano 27 Października 2010 Z waszych wypowiedzi i czytaniu wnioskuję że po pierwsze powinienem zwiększyć dlugość oświetlania akwarium,oraz ilość światła,oraz mieszać wodę z sodą aby podnieść PH. Aktualnie mam założone dwie świetlówki 30W z tym że jedna to Narva Oceanic Star 1.900lm a druga to Narva Oceanic blue 550lm czy to za słabe oświetlenie?do ilu godzin wydlużyć czas świecenia i na jaki czas żeby można było ocenić czy okrzemki znikają?? A może zamienić Oceanic blue na coś mocniejszego??
Rekomendowane odpowiedzi