Skocz do zawartości

Rzadki widok Saulosi opiekuje się narybkiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie się to udało, trwało to niestety tylko dwa dni.

Przedstawiam parę zdjęć. Ciekawe jest głównie pierwsze gdzie samica otwiera paszczę aby rybki do niej wpłynęły.

Później wrzucę jeszcze filmy.

IMG_5433b.JPG

IMG_5434.JPG

IMG_5444.JPG

IMG_5450.JPG

IMG_5477.JPG

IMG_5496.JPG

Opublikowano

Fajne fotki niecodziennego zachowania w akwa. Gratulacje

Ja tylko raz zaobserwowałem jak samica Yello podczas odławiania w celu przeprowadzki, wyłapuje młode które wypuściła dwa dni wcześniej.

Opublikowano

Zachowywała się tak w kotniku 50L w którym była razem z drugą inkubującą i dominującą samicą i było tam jeszcze około 40 maluchów z poprzednich tareł. W tym kotniku jest bardzo dużo kamieni i kryjówek.

Ciekawe było tez to, że samica była cały czas przy maluchach przy dnie i była w pozycji takiej, że ogon miała przy dnie a głowę w górze. Gdy tylko (nawet niechcąco) obniżała głowę w dół wszystkie maluchy od razu podpływały do jej pyska :-) Ona wtedy (gdy nie chciała ich brać) podnosiła głowę lekko w górę i maluchy odpływały :)

Opublikowano

Witam,

gratulacje!

Ja tez mialem okazje takie zachowanie zaobserwowac u siebie w akwarium. Malo bylo malych bo tylko 5+1 martwe wyplula za pierwszym razem. Pozniej 5maluchow wracalo do pyska matki - chociaz zawsze miala problemy z ostatnim (samica stosunkowo mala byla). Niestety zaobserwowalem to tylko kilka razy w ciagu jednego dnia. Maluchy byly tak energiczne i podekscytowane wolnoscia, ze na koniec dnia w kilku seriach rozplynely po kamieniach. U mnie to zjawisko bylo w akwarium glownym ale jest tam kilka kryjowek, gdzie chociaz przez chwile samica mogla byc sam na sam z mlodymi - po zauwazeniu przez samice zblizajacej sie ryby chowala je do pyska. Ciekawe jest tez to, ze byla to jej 1wsza inkubacja.