Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Zaczynam swoją przygodę z Malawi (właśnie klei się moje 300 l 150x40x50) i zastanawiam się nad obsadą do tego zbiornika.Wyeliminowałem ze swoich typów Labidochromis Caeruleus"yellow", Idotropheus Sprengerae"rdzawe", Melanochromis Cyaneorhabdos"maingano" (tylko dlatego ,że te ryby są w posiadaniu mojego syna[PAWCIO] i chcemy poznawać inne gatunki.

Po wielu wizytach na stronach KM do ścisłego finału przeszły następujące typy:Pseudotropheus Acei(1+3)docelowo

Pseudotropheus Saulosi(1+3)docelowo

Pseudotropheus Socolofi(1+3)docelowo

Mailandia Greshakei(1+3)docelowo

Proszę Was o opinie czy takie zestawienie(ilościowo\gatunkowe)będzie OK.Jednocześnie chcę zaznaczyć ,że priorytetem jest dla mnie Greshakei! :)

Pozdrawiam Wszystkich i oczekuję na Wasze opinię.

Henas

Opublikowano

Saulosi przy tak silnych gatunkach może wypaść blado... Z drugiej strony, jeśli z niego zrezygnujesz, obsada będzie bardzo "niebieska". Jest to oczywiście rzeczy gustu, ale ja bym wprowadził kilka drobnych zmian. Zostawiłbym tylko 3 gatunki.

Jeśli najbardziej zależy Ci na greshakei, to dołożyłbym do niego wymienione przez Ciebie acei i trochę silniejsze od saulosi, a całkiem podobne P. msobo. Na pewno nie będą chłopcami do bicia, a wprowadzą do akwa trochę pomarańczowego koloru. Maylandia i acei 1+3, msobo spróbowałbym z większą ilością ryb- np. 2+6.

Opublikowano

Osobiście zrezygnowałbym z Acei ta rybka mi sie nie podoba ale są gusta i guściki. Saulosi w takiej obsadzie byłoby napewno workiem do bicia, Mogłoby nawet być tak, ze samce pływałyby niewybarwione a jeden samiec będzie niewybarwiony prawie napewno. Jeżeli chodzi ci w przypadku saulosi o względy estetyczne to w zależnosci od tego czy chodzi ci o pasiaka czy o pomarańczowe samice to poleciłbym Ci albo msobo albo elongatusy mphanga/ labidochromis sp mbamba do wyboru. Może jednak zrezygnujesz z Acei i wtedy Pseudotropheus Socolofi, Greshakei, Msobo i mbamba stworzyłyby przepiękną obsade.

Opublikowano

Jako szczęśliwy posiadacz przepięknych Greshakei zdecydowanie je polecam.Bardzo dobry wybór.Zostawiłbym też socolofi.Natomiast popieram kolegów wypowiadających się przede mną.Zrezygnowałbym z saulosi.I nie wiem,czy nie pokusiłbym się o trzymanie 4 gatunków w tym akwa. Więc tak.Jeśli trzy,to:

-M.Greshakei,P.Socolofi,może M.Barlowi?Będzie wtedy i żółty w akwa.Albo P.Msobo.

-M.Greshakei,P.E.Chewere,M.Barlowi (tu będzie fajny kontrast)

Opublikowano

bardzo dziękuję za pomoc i komentarze ,a co powiedzielibyście na taki układ:grehakei+acei+msobo magunga+crabro? oczywiście docelowo w odpowiednich proporcjach? :)

pozdrawiam henas

Opublikowano

Hmmm... :roll: Crabro właściwie jest ciekawą rybą.Ja ją uważam za taką rybę,co ma fioła. Jest agresywna,ciężko ją trzymać z innymi rybami,zwłaszcza z tymi,co wymieniłeś.Poza tym ma duże wymagania pokarmowe.Tzn jego dieta jest bardzo zróżnicowana.W naturze żywi się pasożytami i różnymi drobnymi organizmami,nawet ikrą.Rośliny to mały procent jego pożywienia.Poza tym dieta musi być bardzo urozmaicana.Jeszcze co do jego agresywnści,miałem go kiedyś w akwa,ale krótko.Często włączał mu się "agresor" i był kłopot,bo pozostałe ryby miałem słabsze.Musiało się to skończyć na oddaniu gatunku. Ja go nie polecam do Twojego akwa.

Co do Acei,to tak jak pisałem.Ja go nie lubię i nie trzymałbym go w akwa.Ale jeśli Ci zależy... Co do Acei musisz tylko uważać na to,żeby go nie przekarmić,czyli poprostu pilnować się z sypaniem jedzenia mając go w akwa :D

W tym przypadku zostaje Greshakei,Msobo,Acei.Moim zdaniem jest ok :D

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za komentarze i cenne uwagi.Pozostaje podjąć decyzję,a więc decyduję się na : Mailandia Greshakei, Psedotropheus Acei, Pseudotropheus Msobo Magunga - czyli 3 gatunki w 300 l.

Myśle o zakupie ok.10-ciu szt, z gatunku co pozwoli wyłonić odpowiednie relacje "damsko-męskie" :wink:

Jeszcze raz WIELKIE dzięki !

Pozdrawiam henas

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.