Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Masa martwi mnie bo w poprzedniej aranżacji ciężar stanowiło kilkadziesiąt kamieni a tutaj 1kamień o podstawie 30x15cm i wys 45cm waży tyle ile ważyły wcześniejsze na powierzchni 40x40cm.

Spoko,ja mam podobne i nic się nie dzieje :wink:

Opublikowano

postawisz na styro i będzie git, mam podobnej wielkości kamienie w akwa i nie mam z nimi problemu, a IMHO aranżacja - zajefajna

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie :) Waszym zdaniem biały piach kwarcowy da radę w otoczeniu tych kamieni czy może domieszać do niego coś źółtego/siwego? Zastanawialem się teź nad oźywieniem podłoźa poprzez dodanie niewielkiej ilości kolorystycznie pasującego do kamieni źwirku o granulacji powiedzmy 0,2-0,5cm. /edit: sory za literówki, zmieniłem tel i nie moge sie z nim porozumieć. Poprawie na kompie. Macie jakiś pomysł na uzyskanie podłoźa zbliźonego wyglądem do chodnika na zdjęciu? Zaskakująco dobrze wygląda przy tych kamieniach. Uprzedzając: włoźenie chodnika do akwarium nie wchodzi w gre :twisted:

Opublikowano

To górski rwący potok, raczej piachu tam nie znajde ale jutro jeszcze raz wyskocze w to miejsce poszukać ciekawych kamyczków więc się porozglądam. Jeśli nie będzie przejade się nad rzeke zobaczyć co tam ciekawego można znaleźć. Kolejna decyzja zapadła - kwarcowy out

Poranna wycieczka przyniosła kilka zmian. Udało się znaleźć kilka ciekawych kamoli. Znalazłem piach, przytyrałem jakieś 50kg. Zobaczymy co z tego wyjdzie przy płukaniu.

Przy dzisiejszym ustawianiu kamieni kierowałem się również dobrem ryb i wydaje mi się że to co wyszło dzisiaj byłoby bardziej korzystne pod kątem ilości możliwych do objęcia rewirów i pogodzenia kilku samców. Na chwile obecną projekt wygląda tak:

skayt.jpg

Pierwszy duży kamień od prawej w obecnym stanie nie zmieściłby się pomiędzy dno a pokrywe, czeka go zabieg polegający na skróceniu go o jakieś 7cm od dołu więc będzie o te 7cm niższy co moim zdaniem sprawi również że lepiej się skomponuje z całą resztą.

Co o tym myślicie? Lepiej czy gorzej? Żona stwierdziła że "czegoś tu brakuje" :evil::D

Zdaje sobie sprawe z tego że to mnie ma się podobać ale sami wiecie że każdy z nas chce żeby akwa podobało się też szerszemu gronu, więc prosze o opinie :wink:

Opublikowano
Pierwszy duży kamień od prawej w obecnym stanie nie zmieściłby się pomiędzy dno a pokrywe, czeka go zabieg polegający na skróceniu go o jakieś 7cm od dołu więc będzie o te 7cm niższy co moim zdaniem sprawi również że lepiej się skomponuje z całą resztą.

A ja bym go nie przycinał tylko przysunął bliżej środka i "przewrócił" aby oparł się górą o "tylą ścianę /narożnik tył bok" (kurde nie wiem jak to opisać :? ) Będziesz miał pewnie PCV więc nie będzie bezpośredniego nacisku na szybę.

Daj namiary na ten potok :D

Opublikowano

PCV nie będzie, wolałbym żeby stał w pionie, celowo szukałem kamienia tej wysokości z prosto ściętym prawym bokiem który ma stać równolegle do bocznej szyby, jakieś 3cm od niej żeby zasłaniał atmana. Gdybym oparł go o narożnik musiałbym się nieźle nagimnastykować przy wyciąganiu gąbki do czyszczenia.

Kamienie Ci się podobają? Nie ma problemu. Jak będziesz kiedyś w pobliżu to zapraszam ;)

Wg. Ciebie wczorajszy czy dzisiejszy układ? A może próbowałbyś dalej? :twisted: