Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

zalalem dzisiaj akwarium i wlozylem do niego juz filtr wewnetrzy ferplast blumodular 3 do jednej przegrody wlozylem wegiel.

Czy dobrze zrobilem wkladajac wegiel do filtra ? i Kiedy go usunac ?

teraz drugi problem mam tez filtr zewnetrzny tetra 1200 i czy zostawic oryginalane wklady(ceramika,gabka,kulki,duzo gabek hehe:P)czy moze cos w tym zmienic? Mam jeszcze jedno pytanie moze troche glupie :P ale wyrzucilem instrukcje do filtra zewnetrznego i co zrobic zeby go zalac? bawilem sie troche jakas tam pompka ale cos chyba robilem zle ;/ :P

wymiary akwa 150/50/50

Opublikowano

Z kubla wyciag gabki i inne cuda, dokup ceramiki i zasyp nia caly filtr. Co do wegla w wew, to nie zaszkodzi, ale tez nic dobrego nie zrobi w mechaniku. Wywal go i daj gabki roznej gradacji.

Opublikowano

A ja uważam, że ceramika w filtrze jest zbędna :) Ale jak chcesz nabijać kabze producentom to nabijaj i kup najdroższą ceramikę, wywal gąbki i zasyp ceramiką :) Nic się w akwarium nie zmieni poza tym, że filtracja mechaniczna będzie słabsza.

Ja mam u siebie tylko 3 krążki ceramiki, dużo gąbek, mam 30 pyszczaków karmionych 3 razy dziennie - NO2 zerowe.

W drugim akwarium żłobku 50L jest tylko mała gąbeczka w filtrze wewnętrznym, rybek pływa od 30 do 100, karmione też 3 razy dziennie i też NO2 zerowe. Podmiany prawie standardowe - rzadziej a więcej, ale tego nie polecam, ja tak robię bo mi się nie chce częściej, lecz nawet mimo tego biologia się sprawuje na 100%.

Tutaj: http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=19&t=7109 jest temat na skutek którego ja zrobiłem doświadczenie z usunięciem ceramiki z filtra.

Ale oczywiście to nie ma znaczenia bo mity trzeba podtrzymywać i walić ceramikę ;)

Nie pisze tego po to, żeby namawiać do wyjmowania ceramiki z filtrów, ale żeby się trochę opamiętać bo to naprawdę nic nie daje :) Lepiej wsadzić jedną czy dwie roślinki, będzie ładniej i zdrowiej :)

Opublikowano
]Ja mam u siebie tylko 3 krążki ceramiki, dużo gąbek, mam 30 pyszczaków karmionych 3 razy dziennie - NO2 zerowe.

Gdy zbiornik jest dojrzały to można stopniowo zmniejszać wielkość złoża biologicznego,bo wiele bakterii osadza się w piachu czy kamieniach.

]Lepiej wsadzić jedną czy dwie roślinki, będzie ładniej i zdrowiej

Jednemu się podoba,drugiemu nie.Ja należę do tej drugiej grypy :P Malawi ma surowy klimat i imho rośliny wręcz szpecą zbiorniki z owym biotopem :wink:

]A ja uważam, że ceramika w filtrze jest zbędna Ale jak chcesz nabijać kabze producentom to nabijaj i kup najdroższą ceramikę, wywal gąbki i zasyp ceramiką Nic się w akwarium nie zmieni poza tym, że filtracja mechaniczna będzie słabsza.

Tylko kubeł ma odpowiadać za biologię oraz w razie potrzeby można dodać (do kubła) wszelkiej maści żywice,grys,absorbery.Za stronę filtracji mechanicznej odpowiedzialna jest głowica z gąbką czy inne narurowce :wink:

Opublikowano

Bardzo prosto-od tego jest pompka do zalewania.Pompujesz aż woda w wężu będzie poniżej dna zbiornika,później działa już grawitacja :wink: Wtyczka do kontaktu,w razie potrzeby poruszać kubłem w celu odpowietrzenia i włala :P

Opublikowano

Spróbuj bardziej energicznie pompować...

Druga opcja to użycie do zalania kubła filtra wew.Przykładasz/nakładasz rurę ssącą kubła do wylotu filtra wew.włączasz go i w parę sekund zalany,tylko czekaj aż woda wypłynie wężem wylotowym...