Skocz do zawartości

słów kilka o chowie wsobnym - wydzielone

AfricaLake_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie te całe super selekcje doprowadziły do zniszczenia tak dokładnie bezpowrotnego zniszczenia pseudotropheus saulosi , bo ktoś ( jakiś ułomek) miał wizje większej ilości pasów niż to matka natura stworzyła. I mamy to co mamy. A w naturze ta ryba jest równie piękna jak nasz demasoni i nie potrzeba jej ludzkich upiększeń.

A ja jednak popracuje nad tymi dwoma rybami.Może uda się poprawić to co inni spieprz....Ale efekt najszybciej za trzy lata.

-- dołączony post:

Mnie prawidłowo prowadzona hodowla selektywna nie przeszkadza pod jednym warunkiem, celem jest narybek zgodny z "wzorcem jeziornym" a nie uwypuklanie cech w naturze nie występujących (większa ilość pasków, powielanie cech albinotycznych itp.)
A uzyskanie intensywniejszego koloru lub zmiana koloru akceptujesz?

Zmiany koloru IMHO nie do przyjęcia, jeśli chodzi o intensywność jest dla mnie do zaakceptowania, wszak w jeziorze również są ryby mniej lub bardziej wybarwione.
To do STANA.Jak się posiada ryb z jeziora bardziej wybarwione i przeprowadzi się na nich chów selekcyjny nie wsobny a wyjdą ryby jeszcze bardziej wybarwione to też PE.

FM dobrze wiesz o czym piszę, a próbujesz coś mi na siłę wmówić. Chów selektywny podkreślajacy kolor w ramach jakiegoś rozsądku jest ok (np. fryeri iceberg, hongi itp.nie jest ok). Twój rdzawy już zaczyna ocierać się o sztucznosc, bo rdzawych aż tak czerwonego koloru nie ma.

Oczywiście nikt nikomu nie zabroni ani kupować ani krzyżować ( a to właśnie FM robi i tutaj raczej kłóci się z ideą klubu) ryb, ale my jako klub powinniśmy nie tolerować tego i uświadamiać innym ile złego niosą tego typu zabawy dla kasy.

• Dziękuję 1

Nie rozumiem tej nagonki na FM.

FM sam się prosił o komentarz. odsyłam do postu nr.130.

Mi nie przeszkadza to co robi fm, nie akceptuję tego, ale przyjmuję do wiadomości. Jest wolny rynek, ma na te swoje "produkcje" klientów, proszę bardzo. Po to właśnie to robi.

Nazwij to tylko kolego po imieniu...robisz to dla kasy, dla powiększenia oferty. Masz zapotrzebowanie na bardziej czerwone rdzawe, produkujesz je. Nie buduj wokół tego teorii.

Robią to wszyscy, dlatego mamy icebergi, corale, hongi, calico, ff...itp. Dopóki będzie na takie ryby zapotrzebowanie, będzie tego coraz więcej. Niestety, obawiam się, że oferta będzie się powiększać. FM już nad tym pracuje ;)

• Dziękuję 1