Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie zapominajmy że to jest klub miłośników ryb z Malawi a nie amatorów genetyki i tworów z poza jeziora
F1,F2,F3,F4 to twory z poza jeziora i nie wyhodowane genetycznie czyż nieprawda.A ryby selekcjonowane to F2,F3,F4 ale ładne.
Opublikowano

Jeśli byśmy mieli myśleć w ten sposób jak ty nie byłoby różnicy pomiędzy jamnikiem a wilkiem urodzonym w niewoli ... nie wiem jak Ty ale ja widzę dość wyraźne różnice ☺

Opublikowano

Jeśli miałyby to być ryby wyselekcjonowane przez wyspecjalizowane placówki naukowe, gdzie cały proces przebiega pod pełną kontrolą genetyczną, biologiczną...itp. i trwa wiele lat, to czemu nie. Jeśli miałoby to uratować jakiś gatunek przed wyginięciem. Tylko takie rozwiązanie jestem w stanie zaakceptować. Selekcji prowadzonej przez domorosłych hodowców mówię NIE!!! Tobie chodzi o wyselekcjonowane odbiegającej od oryginału, bardziej kolorowej, tylko z odpowiednią liczbą pasów, odmiany tych gatunków. Jestem temu przeciwny. Twoim podstawowym błędem w rozumowaniu, który powtarzasz, jest to, że oceniasz te ryby tylko wizualnie, a nie wszystko da się zobaczyć. Już to wałkowaliśmy w tym wątu.

Opublikowano
Jeśli byśmy mieli myśleć w ten sposób jak ty nie byłoby różnicy pomiędzy jamnikiem a wilkiem urodzonym w niewoli ... nie wiem jak Ty ale ja widzę dość wyraźne różnice ☺
Uważasz że potomstwo ryb kojarzonych przypadkowo jest OK a potomstwo ryb selekcjonowanych to PE.Myślę o F2,F3,F4.Ktoś kto kupił większą grupkę ryb podczas redukcji odrzuca gorsze pod różnymi względami ryby a robi tak chyba każdy bo chce mieć ładne i zdrowe ryby to wtedy wszystko jest OK.A jak ja to robię to PE.

-- dołączony post:

Jeśli miałyby to być ryby wyselekcjonowane przez wyspecjalizowane placówki naukowe, gdzie cały proces przebiega pod pełną kontrolą genetyczną, biologiczną...itp. i trwa wiele lat, to czemu nie. Jeśli miałoby to uratować jakiś gatunek przed wyginięciem. Tylko takie rozwiązanie jestem w stanie zaakceptować. Selekcji prowadzonej przez domorosłych hodowców mówię NIE!!! Tobie chodzi o wyselekcjonowane odbiegającej od oryginału, bardziej kolorowej, tylko z odpowiednią liczbą pasów, odmiany tych gatunków. Jestem temu przeciwny. Twoim podstawowym błędem w rozumowaniu, który powtarzasz, jest to, że oceniasz te ryby tylko wizualnie, a nie wszystko da się zobaczyć. Już to wałkowaliśmy w tym wątu.
Prawie wszyscy akwaryści robią redukcje swoich ryb a to jest selekcja czyż nie tak.Nie robiłeś nigdy redukcji swoich ryb.Robiąc redukcje nieświadomie prowadzisz hów selekcyjny.
Opublikowano

Doprecyzuję swoją wypowiedź. Pisząc o domorosłych hodowlach miałem na myśli również nas, akwarystów. Jestem przeciwny hodowaniu ryb w domu i sprzedawaniu/oddawaniu narybku. Właśnie ze względu na chów wsobny.

Opublikowano
Doprecyzuję swoją wypowiedź. Pisząc o domorosłych hodowlach miałem na myśli również nas, akwarystów. Jestem przeciwny hodowaniu ryb w domu i sprzedawaniu/oddawaniu narybku. Właśnie ze względu na chów wsobny.
To nie musi być chów wsobny . Za każdym razem można wymienić samca o odpowiednich walorach z innego szczepu .Tak zwanej nowej krwi.
Opublikowano

To prawda, ale:

1/ hodowli, gdzie samce pochodzą z innego źródła niż samice nie mam nic przeciwko

2/ czy ktoś tak robi?

3/ czy nie zaburza to znacznie twojej selekcji? ;)

Opublikowano
To prawda, ale:

1/ hodowli, gdzie samce pochodzą z innego źródła niż samice nie mam nic przeciwko

2/ czy ktoś tak robi?

3/ czy nie zaburza to znacznie twojej selekcji? ;)

2/Większość zamawiających u mnie ryby chce żeby były one z różnych miotów i wspomina o mieszaniu krwi.Widać dbają o to.3/ Do tej sztuczki trzeba trzech wyselekcjonowanych stad. ;)
Opublikowano
2/Większość zamawiających u mnie ryby chce żeby były one z różnych miotów i wspomina o mieszaniu krwi.Widać dbają o to

Szczerze w to wątpię. Gdyby było tak pięknie, to nie byłoby takiego bajzlu z pyszczakami. Nie ma co dalej tego ciągnąć, swoje zdanie na temat selekcji wyraziłem.