Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam trakie pytanko - czy duża ilość świderków może mieć wpływ na szybszy wzrost NO3, na chłopski rozum jak jedzą to też srają i brudzą wode. Miałem kilkanaście sztuk a teraz zwariowały i mam ich kosmiczne ilości, całe dno jest pełne świderków.

Opublikowano

Myślę, że ich ilość może mieć wpływ na ilość tlenków azotu - przypuszczam, że mogę obniżyć ich zawartość w wodzie poprzez zjadanie resztek pokarmu oraz odchody ryb. Na dodatek niwelują ilość stref beztlenowych w piasku.

Jeżeli masz ich za dużo, to naucz ryby je jeść - naturalnie ograniczą ilość.

Opublikowano

Zawsze możesz sprawdzić jaki jest skład odchodów tych ślimaków, bo nie koniecznie jest on tożsamy ze składem odchodów ryb, a nie każdy związek przyczynia się do powstawania tlenków azotu. Może wydalają ad lub absorbent, który doskonale pochłania te tlenki?

btw. Alternatywnym rozwiązaniem jest odłowienie i sprzedaż ślimaków, na allegro sprzedają je z powodzeniem.

Opublikowano

Albo ciut ograniczyć karmienie ryb,u mnie zdało egzamin(karmię głównie granulatem)mało co opada na dno,a i ryby się ostatnio wzięły za świderki bo non stop wyciągam puste muszle,a widok ryb ze ślimakiem w pysku też do rzadkich nie należy.

Opublikowano
Ok, bede karmił mniej może populacja sie zmniejszy ( oczywiście ślimaków)

Elozox, a w jakim dziale powinno być, ślimak to też obsada.

W dzale podstawy ...

ten dzial nazywa sie: Obsada akwarium z pyszczakami o ile m wiadomo slimak pyszczakiem nie jest. :mrgreen:

Opublikowano

Ale obsadą akwarium jest! W lipcu w tym samym dziale odpisywałes na posty o ślimakach i wtedy były obsadą? Zreszta to zbedna dyskusja.

Dzieki za rady.

Pozdrawiam