lemonek18 Opublikowano 21 Września 2010 #1 Opublikowano 21 Września 2010 Mam trakie pytanko - czy duża ilość świderków może mieć wpływ na szybszy wzrost NO3, na chłopski rozum jak jedzą to też srają i brudzą wode. Miałem kilkanaście sztuk a teraz zwariowały i mam ich kosmiczne ilości, całe dno jest pełne świderków.
flosinski Opublikowano 21 Września 2010 #2 Opublikowano 21 Września 2010 Myślę, że ich ilość może mieć wpływ na ilość tlenków azotu - przypuszczam, że mogę obniżyć ich zawartość w wodzie poprzez zjadanie resztek pokarmu oraz odchody ryb. Na dodatek niwelują ilość stref beztlenowych w piasku. Jeżeli masz ich za dużo, to naucz ryby je jeść - naturalnie ograniczą ilość.
lemonek18 Opublikowano 21 Września 2010 Autor #3 Opublikowano 21 Września 2010 Zjadać zjadają, ale same też wydalaja Z pysiami gadałem - nie zjedza ich, wola spiruline!
flosinski Opublikowano 21 Września 2010 #4 Opublikowano 21 Września 2010 Zawsze możesz sprawdzić jaki jest skład odchodów tych ślimaków, bo nie koniecznie jest on tożsamy ze składem odchodów ryb, a nie każdy związek przyczynia się do powstawania tlenków azotu. Może wydalają ad lub absorbent, który doskonale pochłania te tlenki? btw. Alternatywnym rozwiązaniem jest odłowienie i sprzedaż ślimaków, na allegro sprzedają je z powodzeniem.
Mcbazo Opublikowano 21 Września 2010 #5 Opublikowano 21 Września 2010 Albo ciut ograniczyć karmienie ryb,u mnie zdało egzamin(karmię głównie granulatem)mało co opada na dno,a i ryby się ostatnio wzięły za świderki bo non stop wyciągam puste muszle,a widok ryb ze ślimakiem w pysku też do rzadkich nie należy.
elozox Opublikowano 21 Września 2010 #6 Opublikowano 21 Września 2010 Zly dzial po co robsz smietnik z forum?
Perez666 Opublikowano 21 Września 2010 #7 Opublikowano 21 Września 2010 Jak masz wysyp świderków tzn.za dużo karmisz ryby.Syp mniejsze porcje aby ryby wyłapywały jedzenie w "locie".
lemonek18 Opublikowano 21 Września 2010 Autor #8 Opublikowano 21 Września 2010 Ok, bede karmił mniej może populacja sie zmniejszy ( oczywiście ślimaków) Elozox, a w jakim dziale powinno być, ślimak to też obsada.
elozox Opublikowano 21 Września 2010 #9 Opublikowano 21 Września 2010 Ok, bede karmił mniej może populacja sie zmniejszy ( oczywiście ślimaków) Elozox, a w jakim dziale powinno być, ślimak to też obsada. W dzale podstawy ... ten dzial nazywa sie: Obsada akwarium z pyszczakami o ile m wiadomo slimak pyszczakiem nie jest.
lemonek18 Opublikowano 22 Września 2010 Autor #10 Opublikowano 22 Września 2010 Ale obsadą akwarium jest! W lipcu w tym samym dziale odpisywałes na posty o ślimakach i wtedy były obsadą? Zreszta to zbedna dyskusja. Dzieki za rady. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi