Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
"Yellowek" jest wiecej mieso niz wszystkozerny i dieta z przewaga roslinna nie bedzie dla niego za dobra, dlatego zaproponowalem ci "Membe" ktora lepiej da sobie rade na roslinnej diecie z malym dodatkiem mieska od czasu do czasu.

rozumiem dzięki!

Opublikowano

Membe Deep do mpangi chyba bedzie najlepszym rozwiazanem w tym baniaku - pod wzgledem estetycznym, zywieniowym i gabarytowym .

P.s samice mpangi sa brazowo-szare uklad 1x3 spokojnie wystarczy:)

Opublikowano

kurcze ,mam problemy ze znalezieniem żródła z Membe Deep u mnie w Lublinie.

Czy znacie jakieś namiary na te i inne fajne pyszczaki w Warszawie?,czasami tam bywam...

można też z allegro-nie wiem co o tym sądzić?

PS. czy msobo będzie za bardzo agresywny do El.mpangi? pytam bo piękne samiczki i samiec zdaje się bez pasiaków..

Opublikowano

Ryby najlepiej zamow z malawiana na allegro lub prywatnego super-sprzedawcy. Raczej mpanga jest tu lobuzem silniejszy, większy -prawdopodobne samec tego gatunku bedze dominantem .Nie wiem z kad to pytanie skoro mozna go trzymac z melanochromsem- johannii/ interuptuse/auratus - gatunkami nie porownalne bardzej temperamentnymi niz M.deep .

W 100cm jest miejsce na 2 rewiry tak wiec samce 2 gatunkow powinny zaspokoic swoj terytorializm.

Opublikowano
Pogadaj z Marcinem (M_sobo) tutaj na forum moze ma, jezeli chodzi o Allegro to tutaj sa obydwa gatunki.Zrodlo sprawdzone.

Dzięki,już dzwoniłem do faceta z allegro a z Marcinem spróbuję się zaraz skontaktować.

Przy okazji ,mam kolejne pytanie,również związane z obsadą.

Otóż jak miałoby wyglądać kontrolowane przerybienie wmoim 200l akwa?

Bardzo wielu sprzedawców poleca mi właśnie taki stan w malawi.Niektórzy nawet twerdzą (widząc Malawi na własne oczy) ,że tam na jednej skale potrafi współżyć w dużym zagęszczeniu bardzo wiele gatunków i że to jest właśnie dobry klimat la pyszczaków niż ten w którym samiec pyszczak pilnuje jak pies(tak na marginesie mam trzy :wink: ) swojej groty-budy i nie daje żyć innym.

Szczerze mówiąc chciałbym u siebie mieć właśnie taki stan kontrolowanego przerybienia i chciałbym znać granice dla mojego akwa.

Jeśli gdzieś już na forum był ten temat poruszany to proszę mnie tam odesłać, trochę nie chce mi się grzebać po całym forum.

Z góry dzięki :)

Edit:

kurcze nie widzę na forum takiego uczestnika Marcin(msobo),czy może coś żle zrozumiałem :cry:

Opublikowano

M_sobo to jest nick Marcina, a najszybciej znajdziesz go tutaj, oglaszal sie tez na Gieldzie.

Granica dla twojego akwa sa dwa gatunki w haremach 1+3/4 i to by bylo na tyle.Co do sprzedawcow to wiekszosc bedzie ci chiala sprzedac jak najwiecej i dla niektorych to i pewnie ze 20 ryb moglbys wpuscic.Nie polecam takich rozwiazan.

Opublikowano
M_sobo to jest nick Marcina, a najszybciej znajdziesz go tutaj, Co do sprzedawcow to wiekszosc bedzie ci chiala sprzedac jak najwiecej i dla niektorych to i pewnie ze 20 ryb moglbys wpuscic.Nie polecam takich rozwiazan.

Też prawda.... :cry: właśnie około dwudziestu ryb proponowano mi do mojego baniaka i to z paru żródeł.

marcina już namierzyłem dzięki.

Opublikowano

Jest takie pojecie jak kontrolowane przerybienie , pyski zachowuja sie nienaturalnie , takie akwarium musi miec malo potencjalnych kryjowek, spora nad-filtracje - na dorosla rybe musi przypadac min. 10l wody czyli w Twoim wypadku jest to okolo 16 ryb.