Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W nie-grundfosach straszy mnie mocno pobor mocy - czesto wartosci sa jak z kosmosu... 2-3 razy wyzsze przy tym samym przepływie...

A jesli chodzi o te pierwsze to chodzi Ci o podnoszenie czy o opory na wkladach ? Bo przeciez podnoszenia slupa wody u nas praktycznie nie ma - naczynia połaczone...

Opublikowano

Jak dla mnie podnoszenie równa się pokonywaniu oporów czyli mocy "roboczej". Jeśli te pompy max przepchną wodę na 1m ( pompy 25/40 na 4m) to moim zdaniem po założeniu wkładów przepływ strasznie spadnie (ale mogę się mylić :? )

edit

Ta pompa którą mam ma zużycie mniej więcej 30/40% wyższe a nie 2/3 krotnie :wink:

Opublikowano

Jak zależy ci na małym poborze mocy a nie koniecznie na cenie :wink: to może zastosujesz pompę akwarystyczną. Zdaje się że aarset ma narurowce na Aquabee 2000 .

Pompy CO są praktycznie niesłyszalne (to był właśnie główny powód zamontowania narurowców :) )

Opublikowano

Słabiutkie te pompki 0 niestety na aukcji brak jakichkolwiek danych odnośnie potrzebnych nam parametrów.

Ja mam pompę Grundfosa o podnoszeniu 8m :shock: i nawet jak włożyłem wkłady piankowe 10um nie było problemu z przepchnięciem.

Jeżeli chodzi Ci o sam fakt "przepchnięcia" wody przez układ to u mnie mam jesz :shock: ze w baniaku na wlocie zamontowane takie cudo:

http://cgi.ebay.co.uk/UNDERWORLD-NEW-JET-NJ1200-NJ-1200-PUMP-/190305553406?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item2c4f184bfe

i też przepchnie wodę tylko to takie przesączanie bardziej....

Opublikowano

Ja u siebie wsadziłem przez pomyłkę 1u, zorientowałem się po dwóch dniach zaglądając do szafki. Okazało się że filtr za pompą jest zasyfiony a przed ledwo brudny :)