Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie o to chodzi że nie chcemy pomagać,tylko na większość pytań odpowiedzi są w FAQ i na forum.Wystarczy użyć opcji "szukaj".Odpowiadanie po raz n-ty na te same pytania robi się nudne...trzeba wziąć się w garść i czytać,czytać ,czytać.Jeśli odpowiedzi nie znajdziesz bądź nie ma ,wtedy piszesz posta i na pewno pomożemy :wink:

Opublikowano
no kolego niestety od zachcianki zaczyna się ciekawe jak ty zaczynałeś napewno juz wszystko wiedziałeś jak na nocniku siedziałeś.Ja myślałem ze na tym forum są ludzie którzy chcą pomóc a nie krytykować czyjeś błędy(oczywiście za wyjątkiem jednego z kolegów który okazuje dobre serce)

Dla twojej informacji wszystkiego nie wiedzialem i nie wiem nadal i nie znam nikogo kto by wiedzial wszystko.Jezeli oburza cie to co ci powiedzialem to po co wogole prosisz o pomoc.Jak powiedzialem, dla mnie ryby nie sa zachcianka, jak w twojm przypadku, co potwierdziles.Sa to zywe stworzenia ktore sa skazane na nas i zakladajac akwarium bierzemy odpowiedzialnosc za nie i powinnismy stworzyc im godne ku temu warunki.

W twoim przypadku niestety, jak juz mowilem, brak elemetarnej wiedzy akwarystycznej i w chwili obecnej ryby w twoim akwarium tylko wegetuja i nic po za tym.W 200 litrowym akwarium odjac piach i kamienie zostalo moze 100 pare litrow wody na 36 ryb, co daje 2.7 litra na jedna.Dla twojej wiedomosci za minimum i to absolutne minimum dla pyszcakow przyjmuje sie 15 litrow i to tylko dla mniejszych gatunkow.

Moze chociaz troche zrozumiesz nasze oburzenie.

Zaloze sie ze masz tam taki miks gatunkow ze niejeden tutaj zlapalby sie za glowe.Kupiles pewnie ryby aby duzo i kolorowo, beznajmniejszego zamiaru aby chociaz wiedziec jakie to gatunki.Dla ciebie to poprostu ryba i tyle.

Jak juz mowilem z takim podejsciem daleko nie zajdziesz.

Opublikowano

Może rzeczywiście za ostro?

jednak niestety nie pochwalam zachcianek a potem problemów.

Jednak skoro już narobiłeś sobie bałaganu ( a sam zobaczysz ze będzie on jeszcze większy) postaraj się szybko ustabilizować wodę, zidentyfikować ryby, potem zobaczymy co się da zrobić.

Niestety pewnie kilku z nas się burzy na takie postępowanie, bo dość często widzimy jak ludzie zakładają akwaria, potem ryby chorują lub w gorszym przypadku zdychają i kończy się ich przygoda z akwarystyką, potem tylko słychać że akwarium ciężko utrzymać w porządku.

Mam nadzieję, że nie dołączysz do takich osób, ale wystarczyło troszkę poczytać i ten problem by cię ominął.

Opublikowano

Podaję parametry wody

No2-0,5mg/l

No3-25mg/l

PH- 8,0

Dodam tylko ze dziś do filtra dodałem grys koralowy jak radzili koledzy z książki o malawi

Co dalej???????

Czy mogę dodać rośliny???

Opublikowano

Pewnie że możesz,to twoje akwa, tylko nie wszystkie zielska lubią pH 8,0 i nie wszystkie tolerują obgryzanie przez pyśki. Ale najpierw skup się na zredukowaniu obsady i doprowadzeniu no2 do niewykrywalnego poziomu.

Opublikowano

Pierwotniakami zajmiesz się później (jak same nie znikną) Najważniejsze jest obniżenie NO2. Powtórzę jeszcze raz, rybom zrób głodówkę, zredukuj obsadę do 2 gatunków dodatkowo napowietrzaj na max, dodaj do wody bakterii najlepiej bez pożywki np. Biodigest Prodibio.

Osobiście wody bym na razie nie podmieniał.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.