Kalin Opublikowano 1 Września 2010 #1 Opublikowano 1 Września 2010 Witam, na wstępie chciałem się przywitać Pokrótce przedstawię sprawę, swego czasu(ok 2 lata temu) miałem male malawi, klasyk saulosi, jakiś auratus i tyle. Dzisiaj powracam z ciut większym baniaczkiem a mianowicie 450l 150x50x60 Stąd też zwracam się o pomoc w doborze zwierzyńca. Przeglądałem te propozycje klubowiczów ale nie mają się za bardzo do tych moich. Aby nie było, że szczerbaty na suchary oto moje pomysły: Aulonocara Rubescens Aulonocara jacobefreiberg (Malawi Butterfly) Capidichromis Mloto Nimbochromis(?) Pseudotrofeus Mpanga Pseudotrofeus Williams n. czyli 3-4 gatunki. Jak do tego mają się agresywne afry? Co z Demasoni/Saulosi/Johanni/redy? Jak do tej zupy mają się takie ryby jak Lichnochromis Acuticeps, który jest taki sympatyczny;)? Najbardziej zastanawia mnie opcja zestawienia samych Aulonocar, czy ktoś miesza je z tymi wyżej? Mile widziane wszelkie pomysły i własne doświadczenia. Pozdrawiam.
kunta Opublikowano 1 Września 2010 #2 Opublikowano 1 Września 2010 Aulonocara Rubescens Aulonocara jacobefreiberg (Malawi Butterfly) Capidichromis Mloto Nimbochromis(?) Pseudotrofeus Mpanga Pseudotrofeus Williams n. czyli 3-4 gatunki. Jak do tego mają się agresywne afry? Co z Demasoni/Saulosi/Johanni/redy? Jak do tej zupy mają się takie ryby jak Lichnochromis Acuticeps, który jest taki sympatyczny;)? Najbardziej zastanawia mnie opcja zestawienia samych Aulonocar, czy ktoś miesza je z tymi wyżej? Mile widziane wszelkie pomysły i własne doświadczenia. Pozdrawiam. Cześć, Do do non-mbuny nie pomogę bo nigdy nie mialem ale ... 1. Poszukaj gdzieś była tabelka które z Aulonek można trzymać razem żeby się nie krzyżowały. 2. Demasoni/Saulosi/Johanni/redy - Odpadają jako kompani do Aulonocar bo to już wg mnie byłoby przegięcie - Aulonki mięsożerne, wszystkie wymienione oprócz saulosi roślinożerne
brazylia Opublikowano 1 Września 2010 #3 Opublikowano 1 Września 2010 Jezeli chodzi o krzyzowanie sie Aulon to jest tutaj wszystko napisane.Co do nimbo i Lichnochromis Acuticeps to chyba troszke za male akwa. Co do laczenia aulonek i mbuny oczywiscie mozna, aczkolwiek nie jest to wedlug mnie najlepsze polaczenie.
elozox Opublikowano 2 Września 2010 #4 Opublikowano 2 Września 2010 musisz zrobic obsade albo mbuna albo non-mbuna roslinozerna lub miesko. jako roslinozerna obsade mbuna do Twojego baniaka proponuje- P.demasoni,L.hongi,msobo-magunga i jako 4 gatunek p.acei. ladna kolorystycznie - roslinozerna
Kalin Opublikowano 2 Września 2010 Autor #5 Opublikowano 2 Września 2010 Hmm, zastanawiam się nad tymi aulonkami. Fajna kompozycja. Mam pomysł na ciemny lupek jasny piaseczek i dorzucam tych kolorowych aulonkow. Myślę tylko nad dorzuceniem czegoś jak mloto jak afry ale jak z tolerancją? Jaki układ, hmm.
brazylia Opublikowano 2 Września 2010 #6 Opublikowano 2 Września 2010 Tak jak powiedzielismy wczesniej, jest mozliwe polaczenie aulonek z mbuna ale nie jest to optymalne rozwiazanie.Popatrz troche na proponowane obsady na forum, pomysl, zaproponuj jakas obsade ktora ci sie podoba, a wtedy bedziemy sie zastanawiac.
Kalin Opublikowano 3 Września 2010 Autor #7 Opublikowano 3 Września 2010 Powiem tak, interesuje mnie baza ryb od 10cm Na dzień dzisiejszy odrzucam wszystkie saulosi/demasoni/yellowki/auratusy itd Myślę że tych ryb będzie kilka ale konkretnych. Co z tym? Aulonocara baenschi ( malerii malerii ) Copadichromis borleyi Kadango Otopharynx lithobates Lethrinops lethrinus Labeotropheus trewavasae Labidochromis sp. hongi Pseudotropheus saulosi Metriaclima Estherae Red Red Tutaj coś zamiast tego saulosi Ewentualnie zebry ale w jakim układzie, żeby się nie katowały? Metriaclima sp. Zebra Chilumba (Luwino Reef) Metriaclima sp. Zebra Chilumba (Maison Reef) Metriaclima sp.zebra gold Kawanga inna Metriaclima?
danielj Opublikowano 3 Września 2010 #8 Opublikowano 3 Września 2010 Pierwszy zestaw , ale z modyfikacjami:) Lethrinops , to za spokojna ryba , będzie w tym zestawie zdominowana i nie zobaczysz co potrafi:( Ja dałbym Aulonocara Jacobfreibergi Otter point , Aulonocara Stuartgranti Cobwe i do tego Steveni Hongi. Piękny układ kolorystyczny, w 450l powinno się udać.
slawek gorol Opublikowano 3 Września 2010 #9 Opublikowano 3 Września 2010 A ja mialem redy, hongi, saulosi i trewy.. bylo pieknie....
Afrazlikomy Opublikowano 4 Września 2010 #10 Opublikowano 4 Września 2010 A ja mialem redy, hongi, saulosi i trewy.. bylo pieknie.... Miałeś fuelleborni chyba ;/
Rekomendowane odpowiedzi