Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. niedługo przeprowadzam się na nowy dom i mam małą zagadkę jak to zrobić. zbiornik mam ze stabilną biologią i nie chciał bym czegoś zepsuć... filtr będzie bez prądu jakieś pół godziny po czym mam zamiar podłączyć go pod wiaderko z wodą z akwarium. czy te pół godziny to nie za długo?? a jak postępowac z kamieniami i piaskiem?? może o czymś jeszcze zapomniałem?? z góry dziękuje za odpowiedzi...

Opublikowano

Najważniejsza to właśnie biologia. Pół godziny to nie tak długo, imo bakteriom nic nie grozi. Tylko przypadkiem z pośpiechu nie podłącz go do wiaderka z kranówką :wink: Kamienie przenieś na sucho a piach z małą ilością wody - bynajmniej ja tak zawsze robię :D

Opublikowano

Bez obaw przenieś tylko jak najwięcej wody. Ostatnio robiłem przenosiny z 240 na 337, piach po odmuleniu stał w wiaderkach przez 5 dni, kamienie całkiem nowe, spora dolewka kranówki i parametry spoko. U mnie biolog jest wyłączany co 2 tygodnie na ok pół godziny podczas podmianki i odmulania (rurę zasysającą mam niewiele poniżej tafli wody) bez szkody dla bakterii.

Opublikowano

U mnie tez ostatnio czesto zdarzaja sie braki pradu i jak dotad wszystko jest w porzadku.Bylem ostatnio z rodzina poza domem na 8 dni i wiem ze nie bylo pradu, nie wiem na jak dlugo ale po powrocie tez wszystko bylo OK.

Nie musisz sie tak martwic, wszystko bedzie dobrze nawet po paru godzinach.

Moze tutaj zacytuje dwoch kolegow z innych forow (mam nadzieje ze sie nie obraza :mrgreen: i nie bede placil im za wykorzystanie wypowiedzi bez ich zgody :mrgreen: ) a mysle ze jest to warte zacytowania:

Bakterie to nie ludzie aby padały jak muchy jak im się zabierze trochę tlenu. Jeżeli wyłączymy filtr pozostawiając wodę i wkłady w środku to wraz z znikającym tlenem ustaje praca bakterii nitryfikacyjnych a wzmaga się działalność bakterii beztlenowych, które też są mimo, że powinny zdechnąć w warunkach tlenowych. Wtedy zaczynają przerabiać materię w kierunku siarkowodoru, amoniaku itd. czyli substancji trujących. Włączenie filtru może wtedy spowodować wytrucie obsady, ale nie jest to winą zdychających bakterii tlenowych. te, gdy nie znajdują warunków do życia ulegają czemuś zbliżonemu do hibernacji. Dopóki nie zostaną mechanicznie zniszczone (pękanie błon komórkowych itp.) to bakterie "powstaną" w dobrych warunkach. Czy zastanawialiście się jak to możliwe, że kupujemy w sklepach biostartery "dobrych bakterii" w malutkich szczelnie zamkniętych buteleczkach? Przecież powinny dawno wyzdychać.

Wyjęcie wkładów z filtra nie powoduje nic złego dla bakterii aż do chwili gdy wyschną. Jeżeli wyjmujesz je i kładziesz na powietrzu to może to trwać rzeczywiście 20 minut, ale jeżeli są one zanurzone w wodzie to długo im nic nie zagraża. Duża powierzchnia wymiany gazowej z powietrzem powoduje też, że bakterie te mają czym oddychać. Czyszcząc filtr i tak wyrzucasz 99% osadu który tworzy kolonię bakteryjną. i jak widać zwykle to nie doprowadza do tragedii. Bakterie szybko się odradzają. Innymi słowy nie musisz mierzyć czas stoperem. Trzeba zachować rozwagę. Nawet jeżeli nie ma prądu i filtr przestanie działać to nie jest powiedziane, że natychmiast beztlenowce zaczną zatruwać wodę. Czasem nawet włączenie kubła po 2-3 godzinach nic złego nie robi. Znam ludzi co mają filtry wewnętrzne i włączają je tylko na dzień (w nocy wyłączone). Tłumaczę im, że tak się nie robi a oni mi na to: "Robię tak od lat i nic się nie dzieje więc wytłumacz mi dlaczego?". No i wymiękam. Tak więc w każdej dziedzinie wpadanie w panikę jest niepożądane

i drugie to nasz kolega forumowy na swoim blogu tropil bakterie w biostarterach, tekst warty przeczytania.