Skocz do zawartości

Woda "śmierdzi" rybami i wszystkie ślimaki przy powierzchni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy to jest problem czy też nie ale w jak zanurzę rękę w akwa to po wyciągnięciu "śmierdzi" rybami i wszystkie ślimaki są tuż przy tafli.

T=28'C

pH=7,8

KH=12

GH=14

NH3/4=0

NO2=0

NO3>50 ale tak jest nawet po podmianie i było prawie zawsze....

Opublikowano
Nie wiem czy to jest problem czy też nie ale w jak zanurzę rękę w akwa to po wyciągnięciu "śmierdzi" rybami

Może dlatego, że trzymasz w akwarium ryby :?: :) Gorzej, jeśli śmierdzi rozkładającymi się rybami... Nic z obsady nie ubyło :?: Jakieś gnijące rośliny :?: Resztki pokarmu :?:

Opublikowano

Akwarium jest przejściowe - na czas budowy nowego.

Stoi tak już z miesiąc.

Wody jest z 400 litrów netto, trochę piachu, kilka kamieni (ale naprawdę może tego będzie z 5kg) cyrkulator, głowica z gąbką.

Obsada to 3 dorosłe Trevcie, 3 średniaki (koło 4cm) i cała banda jakiegoś małego badziewia - bo trewcie pozostawione same sobie nie próżnują i się mnożą jak króliki...

Z dużych/średnich ryb nic nie padło, a małe się nie liczą przy tym litrażu.

Żarcie też nie zalega bo karmię 2 razy dziennie że tak powiem symbolicznie (2 dorosłe samice znowu noszą to zasadniczo nie ma dla kogo sypać).

Co do roślin....no ja Cię proszę bez takich... ;-) żadnego zielska nie ma w baniaku.

Ryby trzymam już jakiś czas i nigdy zapach nie był tak intensywny.

Taki zapach jaki jest gdy się ryby czyści - no rybny zapach :D

Najbardziej niepokoją mnie te ślimaki - quo vadis ślimaq?

Opublikowano

Moze przyczyna leży w tym, ze wyjęliśmy ostatnio resztę kamieni, na których na pewno było sporo bakterii osadzonych i teraz biologia zaczyna podupadać w tym zacnym baniaczku.

Opublikowano

Ja już bardziej podejrzewam że może pod kamlotami porobiły sie jakieś strefy beztlenowe albo inne badziewie?

Włączę napowietrzanie na maxa niech to dziadostwo wywieje :D

Opublikowano

ślimaki idą do góry jak coś im w wodzie nie pasuje albo kiedy są głodne. Stawiałbym na "zabełtanie" szlamu z podłoża. Włącz napowietrzanie i poczekaj.

Opublikowano

Dziś rano podłączyłem napowietrzanie pod głowicę i teraz w porównaniu z tym co było wczoraj jest o niebo lepiej - znaczy przy powierzchni zostało koło 8 ślimaków więc chyba o to chodziło.

Z drugiej strony może rzeczywiście są głodne bo trewcie narobiły narybku i wszystkie drobne cząsteczki są przez nie skrzętnie usuwane.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chciał bym odświeżyć temat, mianowicie dziś poczułem iż z akwa wydobywa się dziwny zapach tak jakby coś zaczynało gnić, nie śmierdzi bardzo intensywnie ale czuć. Rybki karmione są z umiarem raz dziennie, normalnie się zachwoują woda 27 st, parametry w normie dziś mierzyłęm NO2 0 i NO3 10 inne pomiary dokonywałem wczoraj i są ok. Biolog śmiga od dwuch dni. W akwarium nie widzę żadnych glonów, na szybach nic się ni pokazuje, od czasu do czasu rybka obetrze się bokiem o piasek. Co może być przyczyną takowego zapachu ? odsłoniłem pokrywę z góry żeby był dostęp świerzego powietrza.

Opublikowano

zazwyczaj, jak jakaś ryba zdechnie to i w akwarium zaczyna śmierdzieć zgnilizną, więc poszukaj czy nie masz trupka.

Inną przyczyną może być to co się stało u mnie - włożyłem do kubeczka mrożonkę i zapomniałem jej wrzucić do ryb po rozmrożeniu, po kilku dniach był taki smród że myślałem że wszystkie ryby mi pozdychały, ryby pływały sobie w najlepsze, a mrożonka jeszcze trochę a znów by była żywym pokarmem - jeszcze troszkę i znów by się ruszała.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.