Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pół roku to krótko, u mnie spokój był prawie 1,5 roku po czym ostał się jeden :(

W standardowej 450, litraż robi wysokość więc wydaje mi się że będzie ciężko z układem wielosamcowym przy tak dużych rybach, ale trzymam kciuki żeby się udało :)

Opublikowano

W 450 miałem konfigurację :

hongi srt - 2 wybarwione, 1 zdom., po roku zdominowany został zabity,

fuelle - 3 wybarwione, 0 zdom.,

saulosi - 2 wybarwione, 1 zd, po roku hongi zabiły 1 wybarwionego,

redy - 3 wybarwione, 0 zdom.

Więc mój baniak jest przykładem wielosamcowego, gdzie zapewniam Was, że agresja była naprawdę na wysokim poziomie.

Na początku królował saulosi, po jakimś czasie hongi nie pozwoliły sobą pomiatać i zaczęła się zadyma. Dopuszczenie fuelli do baniaka na inne ryby zadziałało jak woda na gorący olej. Wojna była regularna. Najspokojniejsze były redy, chociaż jak saulosi do nich startował to i one pokazywały różki i z problemami, ale przeganiały agresora :wink:

Opublikowano

Dobra ale wracając do tematu - który da sobie lepiej radę?

Chyba nie ma co liczyć że mniejszego trevka oleją i dadzą mu spokój - bo różnica w wielkości między kulfonami jest ale chyba nie aż taka.

Pozostaje kwestia waleczności - który nie da sobie w kaszę dmuchać - chyba jednak Fuelleborni.

Opublikowano

450l , to z tego co sam doświadczyłem minimum dla fuelleborni.

Mimo , że to mbuna trzyma się nad skałami więc musisz im zostawić miejsce do pływania m wierz mi potrzebują go dużo:)

Ale jeśli poczują się dobrze to odwdzięczą Ci się pięknie swoimi barwami :D

Opublikowano

...ja mam w 650 l i fuelle i zebry chilumba. Fuelle są u mnie 14 miesięcy (miały tak ze 3 cm jak je kupiłam), a chilumby mam 9 miesięcy- też były niewielkie- tak że różnica wieku - 4, 5 miesięcy. Na razie fuelle rządzą - i to bezkrwawo, chilumby nawet nie próbowały się postawić, wykańczając się raczej między sobą:( po kolei. Niestety piękne barwy największego samca chilumby widziałam zaledwie kilka razy, tak to pływają sobie szare myszki. Natomiast samiec dominujący fuella zawsze się puszył, a od kiedy dokupiłam mu samice, pływa wyjątkowo piękny, ale nie zachowuje się szczególnie agresywnie (nawet podczas tarła- już raz się odbyło). Podsumowując- na razie pięknych zebr nie widuję - tak jakby nie chciały nawet próbować - a może po prostu są jeszcze za młode...

Opublikowano

Fuelle mają to w swojej naturze , że ignorują mniejsze gatunki , lubią pływać nad skalkami i patrolować swój teren.

BTW , Melonia , gdzie kupowałaś Katale?

Daj znać na priva :D