Skocz do zawartości

Czy potrzebna filtracja biologiczna?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tego to raczej nie wyliczysz. Pozostaje metoda prób i błędów czyli jak wszystko będzie ok to dokładać po 1 rybce, ale to ryzykowny eksperyment i na dłuższą metę bym nie próbował.

Oczywiście wynik będzie dostosowany wyłącznie dla twojego akwa :)

Opublikowano

eee, bez przesady. 3 małe rybki na akwa ponad 300l.

Normalnie to zbiorniki są zarybione 10 x więcej - a przecież wiadomo, że w przypadku starszych, ustabilizowanych zbiorników, można zmniejszyć ilość wkładów bio, w porównaniu do etapu jego startu.

Opublikowano

W ostatnim poście chodziło mi raczej o odpowiedź na

bardziej interesuje mnie kwestia tego jaki jest prog przy ktorym kubel staje sie koniecznoscia.
bo przy obecnej obsadzie to może być tylko lekkie wahnięcie parametrów.
Opublikowano

byłem w kilku hodowlach i nigdzie nie widziałem kubła, tylko duże gąbki, a rybek nieraz jest całkiem sporo i nie sądzę żeby hodowca biegał z testami mając x zbiorników, lub z z wężem i robił podmiany, a dodać należy, że w takich zbiornikach nie ma piasku czy żwiru, który jest też w jakimś stopniu złożem, to samo jest w zoologach, ale zoologie może nie bierzmy za przykład.

Opublikowano

a pytałeś sie hodowców jakie robią podmianki?

znacznie lepiej posprząta się samo szkło niż akwa z kamieniami.

Po drugie pomimo braku kubłów u hodowców, widziałem biologi u nich.

Opublikowano

Wystarczy filtr z gąbką sam,ale jak ktoś chce może zamontować dwa filtry:

Jeden z gąbką do filtracji biologicznej-mniejszy przepływ

Drugi do filtracji mechanicznej

Starczy :wink:

Opublikowano

"starczy" to może być uwiąd ;). Brzęczyk z gąbką sprawdzi się jako biolog. Pod warunkiem że gąbka będzie dostatecznie duża i nie zostanie "przeładowana" zanieczyszczeniami mechanicznymi.

Opublikowano
a pytałeś sie hodowców jakie robią podmianki?

baa, ale powodem nie tyle jest rosnące NO2 czy NH4, bo tego nie ma, a ogromne ilości NO3 które należy usuwać, a któryhc klasyczna filtracja bio nie usunie.

w takim akwa, to się sprawdzi sam cyrkulator który już działa w tym akwarium - przy obecnej obsadzie.