Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

szukalem podobnego tematu ale nie moglem znalezc wiec pisze....

Do niedawna mialem 1 samca saulosi i 3 samice - w tym jedna nosila ikre. Wszyscy zyli jak zgodne malzenstwo, jednak jednej nocy spadla mi rurka od kaskady i zostal duzy okragly wlot prosto do wirnika fitra no i jak mozecie sie domyslac... wstalem rano i brakowalo noszacej (pozostalo 1+2). Od tego czasu minal prawie miesiac i jedna z pozostalych ryb teraz nosi ikre. Ale odkad nosi ja w pysku druga ja atakuje na tyle powaznie ze troche sie boje o nia i przyszlosc jajeczek. Ciezarna jest przeganiana caly dzien, a po zgaszeniu badz przyciemnieniu swiatla agresja sie nasila nawet do zakleszczania pyskami. Co dziwne dla mnie to ciezarna sie chowa i ucieka, a atakuje mniejsza bez ikry.

Powiedzcie mi czy to zwykla walka o terytorium i hierarchie czy moze brak trzeciej samicy u niej wzbudzil agresje? W planach mialem aby zostawic jedna samiczke z miotu o ile uda sie uchowac, czy moze lepiej niezwlocznie dokupic trzecia sztuke?

PS. Nadmienie, ze samiec wobec obu samic jest tolerancyjny jednak bardziej ze wskazaniem na ciezarna.

Posted

Tak to już jest.

Mniejsza poczuła że tamta jest troszkę słabsza (bo pysk pełen ikry) i próbuje zająć jej miejsce.

Jak jest dużo mniejsza to po wypuszczeniu młodych przez tą drugą pewnie zostanie postawiona do pionu.

Co do tej trzecie to pewnie że to mogło spowodować większą agresję - przy małych obsadach często tak jest że lekkie zachwianie równowagi w baniaku zwiększa agresję.

Posted
Co do tej trzecie to pewnie że to mogło spowodować większą agresję - przy małych obsadach często tak jest że lekkie zachwianie równowagi w baniaku zwiększa agresję.

Ale czy lepiej zakupic ta brakujaca sztuke czy moze probowac wyhodowac cos z narybku?

Posted

odłowił bym samicę z ikrą i wyodrębnił bym samicę dla siebie.

Jednak jeżeli masz możliwość i kasę oraz liczy się czas to wybrał bym drugą opcję.

Posted
Ale czy lepiej zakupic ta brakujaca sztuke czy moze probowac wyhodowac cos z narybku?

Jeśli masz gdzie kupić 100% samicę to kup bo trochę poczekasz aż z narybku wyrośnie ci odpowiedniej wielkości ryba aby określić jej płeć.

Posted

Najlepiej dokup dwie. Mnie ostatnio udało się dokupić samicę Callainosa i ma przechlapane, nie dość że gania ją samiec to i dwie samice też nieźle sobie używają :( mam nadzieją że w końcu dadzą jej spokój. U saulosi dokupowałem trzy samice i baty rozłożyły się na wszystkie, w efekcie niewiele ucierpiały.

Posted

Panowie niestety juz po temacie bo przez noc musiala sie rozegrac decydujaca bitwa. Wstalem to juz samica jajeczek nie miala.

Bede chociaz wiedzial na przyszlosc co zrobic z taka samica i szybciej zareaguje.

Dzieki za fatyge.

Posted
Jezeli to byla pierwsza inkubacja, to ryba po porostu niedonosila ikry. Nie ma jeszcze w tym doswiadczenia.

Tak byla to pierwsza inkubacja ale trwala dopiero 3 dni. Wydaje mi sie ze nie zdarzyla poczuc trudow noszenia tylko bardziej walka o hierarchie ja pograzyla. Ta samiczka, ktora mi wciagnal filtr (przy stanie 3 samic) miala zupelny spokoj i w momencie smierci byl to jej 2 tydzien inkubacji.

Jestem juz na etapie zakupu samiczki do kompletu.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
    • Dzięki za odpowiedź, azotyny spadły mi poniżej 0.05 we wtorek w zeszłym tygodniu, więc w środę byłem po rybki. Przywiozłem 40 sztuk przecinków 2-2,5 cm ( później jak dorosną będzie likwidacja nadmiarowych samców. Wiem, że powinno się wpuszczać etapami, by biologia mogła się dozbroić, lecz nie mogłem sobie na to pozwolić). Po dwóch dniach od wpuszczenia rybek azotyny wzrosły do poziomu 0.5 mg/l, ale przy pomocy Seachem Prime, który wiąże amoniak i azotyny w formę nietoksyczną dla ryb, biologia miała czas aby się dozbroić. Po 4 dniach wlewania Prime, azotyny wróciły do poziomu 0. Na razie nie będę nic zmieniał we filtrze i myślę, że przy tym pozostanę. Zobaczę jak ryby dorosną i będę po redukcji liczby ryb, czy ten układ da radę. Jak nie da to będę zmieniał na gąbki.
    • Na to wychodzi, że nikt.
    • https://www.olx.pl/d/oferta/pielegnice-jezior-tanganika-i-malawi-poradnik-hodowcy-CID751-ID19zAjD.html
    • Twój post jest sprzed tygodnia, ale napiszę. Napisałeś, że po 2 tygodniach amoniak podskoczył, a teraz jest zerowy. Azotyny to 0,4-0,5, a azotany rosną. Czyli cykl ruszył. Poczekaj aż azotyny spadną do okolic zera i wpuszczaj ryby. Co do wkładów, to nic na razie nie ruszaj. Dopiero wszystko na świeżo wystartowało, więc nic w tym nie gmeraj. Zostaw w spokoju. Jak będziesz chciał, to za jakiś czas wymienisz.
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.