Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jako kolejny etap w kompletowaniu sprzetu do mojego akwarium postanowiłem zakupic lampe Uv lub UV-C, i tu odrazu pierwsze pytanie - 1 UV czy UV-C czym sie roznia i ktora bedzie bardziej funkcjonalna i przydatna? W poszukiwaniu pierewsze swoje kroki skierowałem do Alle...drogo :) i znalazłem cos takiego co by mnie ewentualnie interesowało przedewszystkim cenowo i tu moje drugie pytanie - 2 czy to jest cos warte? http://allegro.pl/item1154930947_lampa_uv_18w_sterylizator_uv_c_jakosc_i_cena.html http://allegro.pl/item1162269308_lampa_uv_118_sterylizator_18w_do_akwarium_i_oczka.html

Trzecie moje pytanie dotyczy doboru mocy. Moje akwarium to 240l z kubełkiem fluvala 405 (1300l/h) wiec z tego co na chłopski rozum wychodzi to przepływ wody w lampie powinien byc powyzej tego parametru a co za tym idzie moc sie zwieksza , w tym wypadku do 18w - 3 Czy moje myslenie jest prawidłowe i moc wystarczajaca ?

Ostatnie czwarte pytanie dotyczy długosci swiecenia - 4 od czego zalezy i jak długo swiecic przyjmujac zakup podanej lampy. Dziekuje

Opublikowano

Lampy ktore pokazales w linkach to, to samo.Taka lampa nie jest Ci potrzebna, zeby uzywac ja nonstop.Przydaje sie tylko podczas walki z choroba w akwarium lub zakwitem,po za tym jest zupelnie zbyteczna,ale jest to moje osobiste zdanie, bo wiem ze sa zwolennicy jej uzywanie i uzywaja w swoich zbiornikach.

Jak juz mowilem wedlug mnie zbyteczny wydatek.

Opublikowano

Dla profilaktyki może leżeć w szafce :wink: (oby się nigdy nie przydała). Co do klarowności, to zlikwiduje ci tylko zakwit glonów lub pierwotniaków. Osobiście od początku przygody z Malawi nie uświadczyłem ani jednego ani drugiego i mam nadzieję że tak pozostanie :)

Opublikowano

Ja używam 9W lampy JBL aquacristal,świeci praktycznie nonstop.Została mi ona po likwidacji SA.Żadnej choroby moje rybki w tym baniaku nie uświadczyły.Zamierzam stopniowo skracać czas jej świecenia do całkowitego zaprzestania,wtedy zobaczę jaki wpływ będzie to miało na baniak.