Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dodalem do zestawienia HQI i jako ze nie mam wielkiego pojecia o tym zrodle swiatla chcialem zapytac czy ilosc swiatla ktore daje 150W hqi jest porownywalne z 150W z dobrych swietlowek ?

Pytam głownie dlatego ze po przekalkulowaniu i wpisaniu wartosci tak aby sobie odpowiadaly (numerycznie, nie koniecznie logicznie) wyszly mi dosc dziwne wnioski.

http://www.czarniak.org/img/swiatlo1.png

Bo wychodzi ze przy duzych mocach oplacalnosc roznych zrodel zupelnie sie zmienia...

Opublikowano
Dodalem do zestawienia HQI i jako ze nie mam wielkiego pojecia o tym zrodle swiatla chcialem zapytac czy ilosc swiatla ktore daje 150W hqi jest porownywalne z 150W z dobrych swietlowek ?

Tak czysto subiektywnie (nie zagłębiając się w ilość luxów czy lumenów;) porównując w 240l dwie świetlówki t8 w sumie 60W i jedną HQI 70W nie widziałem wielkiej różnicy co do "jasności", natomiast sam efekt na duży + dla HQI (efekt zbliżony do światła słonecznego; nie chodzi o barwę tylko o sposób załamywania się światła na tafli wody).

Opublikowano

Bez pomiaru strumienia światlnego konkretnych żarników/opraw takie gdybanie nie ma sensu.Chociaż pewnie chodzi ci o wrażenia wzrokowe (bo oko ludzkie widzi niektóre temperatury barwowe lepiej inne gorzej) co jeszcze bardziej komplikuje sprawę. Sensowym testem byłoby zapalenie np. 150W świetlówek 6500k a potem nad tym samym zbiornikiem takiego 150W żarnika i zabranie zeznań świadków :)

Opublikowano

Chodzilo mi tylko w przyblizeniu.

Z reszta juz i tak zmienilem troche wartosci w programie...

:)

Powiem szczerze, ze dotad myslalem, ze HQI ekonomicznie jest zupelnie nie oplacalne. Ale teraz gdybym potrzebowal duzo swiatła do jakiegos holendra to bym sie nad hqi zastanowil...

Opublikowano

Sprawność świetlna HQI czy świetlówek jest podobna , z Wata dadzą prawie tyle samo światła, lecz przy świetlówce np. 80W rozłoży się to na długości 150cm , a przy żarniku HQI 70W na 10cm i może się wydawać , że żarnik lepiej świeci.

Ale dochodzi też okres użycia świetlówek.

Na morskim forum robili koledzy pomiary i np. dl świetlówki Fiji Purple , spadek strumienia po miesiącu :!: wyniósł 20%.

Tak , że ja stawiałbym na HQI dla mnie zresztą bliki są wystarczającym powodem by taką lampę zabudować:)