Skocz do zawartości

powazny problem z woda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie koniecznie musi chodzić o bakterie. nadmiar NO3 ( guano) też usuwa się za pomocą chloru.

Zmętnienie:

Wlanie obcej wody - mogło być przyczyną zmętnienia.

Co teraz ?

skutecznie - filtr UV,

chemia i owszem ale to ostateczność i zabiera tlen (utleniacze) - stąd ważne intensywne napowietrzanie.

Filtracja - włóknina fitlracyjna - dobra ale nie idealna.

Podmiany - be, w tym przypadku to podtrzymują często zazielenienie. Nie zapominamy jednak o mierzeniu poziomów zw. azotowych i kiedy ich steżenia zbliżaja się do wartości krytycznych to podmieniamy.

Co robić? Czekać, zmniejszyć karmienie. Samo musi się wyklarować - oczywiście obserwujemy ryby lub uruchamiamy lampę UV - dwie najzdrowsze metody.

Szczepienie wrotkami - ryzykowane, ale bywa skuteczne.

Opublikowano
ok. Jade zakupic lampe UV ,pyt czy jakas specyficzan moc itp czy zwykla wystarczy?

... poczekaj. pospiech w akwarystyce? Minimalnie karmic, zaciemnic, napowietrzac, czekac. 4 miesiace, to jeszcze mlode akwa, zwlaszcza, ze 240l

dawno temu u mnie metna wode robily kamienie, ktore wlozylem jako wystroj (niby otoczaki, a jednak).

Opublikowano

Ale jest ,mozliwe by kamienie lub piasek zaczely sie rozpuszczac lub wchodzic w jakas reakcje po 3 miesiacach dopiero?

Poczekam jescze z tydzien z ta woda jaka mam ,chodz korci mnie by wymienic z 80% procent wody. Jesli do przyszlej srody nic sie nie wydarzy to zakupie lampe Uv.

pozdrawiam grzes z Norge

Opublikowano

wg mnie jest (tak zreszta u mnie było z tymi kamieniami). Jako, że gąbka jest dobra na wszystko, zamontuj roboczo w akwa na pompie lub czymś co rusza wodę max rozmiarów niedrogą gąbkę i niech ta filtrując rozwija na sobie dobre bakterie (odradzam czyszczenie jej w tym czasie). Woda zacznie się oczyszczać biologicznie. Po jakimś czasie schowasz gąbkę do szuflady i będzie dobrze.

Opublikowano

Co do gabki ,to mam takowa na atmanie dosc sporych rozmiarow,wlozylem takze do gobla na sam spod dos duzo ilosc waty dla dodatkowej filtracji i zdjalem prefirt z rury od kubla.Bylem w sklepie i zakupilem Tetra BACTOZYM niewiem czy w Polsce taz tak sie to nazywal ale to kulturki bakteri i dalem to do akva ,teraz poczekamy.Zmierzylem No3 i troszke mi skoczylo do jakis 20.podmienilem 10% wody.

pozdrawiam grzes z Norge

Opublikowano

odradzam podmianę wody. Jeśli jest to zmętnienie pierwotniakowe, to wymiana (dodanie) świeżej wody powoduje dodanie składników odżywczych i wszystko może iść na marne

Opublikowano

No, ale jak parametry podskocza to chyba trzeba wymienic.Bylem w sklepie u mnie w miescinie i jest lampa uV niestety kosztuje jedyne 900zl co powoduje iz musze sie troszke dluzej zastanowic :D

Opublikowano

Póki nie skoczą do 40-50 ppm nie wymieniaj, ogranicz karmienie do minimum. Jeżeli zmętnienie pochodzi od pierwotniaków to prędzej czy później musi ustąpić.

Masz jakieś foty tego zmętnienia?