Skocz do zawartości

zmniejszenie agresji poprzez zmniejszenie kryjówek??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drogi Wojciechu , autorytetem nie jestem , ot , od jakiegoś czasu hoduję pyszczaki i tyle:)

Sam chciałbym mieć teraz kontakt ze Staszkiem , jak i kilkoma innymi Klubowiczami:)

Co do przerybienia.

Gdy powstawał artykuł o którym piszesz , przyjmowało się taki przelicznik , 10-15l n rybę , inni szli dalej , przeliczali cm . długości ryb na ich ilość w danej objętości akwarium.

Teraz się od tego odchodzi , teraz usiłujemy dać rybom jak najwięcej przestrzeni, choć w porównaniu z naturą to jest to tylko kropla.

Pokuszę się o pewne porównanie.

Jeszcze kilka lat temu , w ratownictwie medycznym , mówiło się o reanimacji człowiek w ten sposób , że po zbadaniu braku oddechu i pulsu robimy 1 wdech i 15 uciśnień klatki piersiowej.

Do obliczeni miejsca ucisku dzieliło się długość mostka na 3 potem brało si 2/3 jego długości.

Obecnie zalecenia są takie , że nikt nie bada pulsu , bo po co?

Nikt nie dzieli długości mostka , bo na 30 potencjalnych ratowników , każdy innaczej podzieli.

Dzisiaj bada się tylko oddech , oddycha znaczy jest puls , są funkcje życiowe.

Dzisiaj pośredni masaż robimy metodą 2 wdechy 30 ucisków klatki piersiowej.

Już słyszałem zapowiedzi o całkowitej rezygnacji ze sztucznego oddychania , tylko samego masażu serca , jako metodzie ratowniczej.

I co z tego wynika? W każdej z tych metod ratowano ludzi , w każdej też umierali.

A jak to się odnosi do ryb?

Nie można sztywno przeliczać , , że przerybienie to 10-15l wody na rybę , lub 1-2l wody na każdy cm długości ciała ryby.

Są gatunki , w Malawi większość , gdzie nie da zastosować się tego właśnie przerybienia , ale doszliśmy do tego przez lata doświadczenia, a nie własnego widzimisię.

Przeczytajcie proszę artykuły z Magazynu Akwarium z lat 80.

Tam się pisze o karmieniu pyszczków mbuna ochotką , larwą komara, itp. mięsem.

Pisały te artykuły autorytety akwarystyczne!

Więc teraz też mamy tako robić , bo można się powołać na tamte publikacje?

Nie !

To samo jest teraz , niektóre artikle na naszym serwisie się już zdezaktualizowały , inne są dalej wartościowe, ale mamy już nowy bagaż doświadczeń i próbujemy go przekazać.

W piątek widziałem gościa , który do 54l akwarium kupił wenustusa , 2 red finy i maingno.

Próbowałem tłumaczyć , że te ryby nie nadają się do takiego akwarium , że za duże rosną, ale on odpowiedział , że czytał książkę w której pisało ,iż ryby rosną do takiej wielkości , jak wielkie jest akwarium , tzn , że dostosują swoją wielkość .

Ręce mi opadły, pewnie poczytał coś jak był w szkole , z 30 lat temu , i tkwi w tym ciemnogrodzie do dzisiaj.

To samo dzieje się w akwarystyce obecnie. Mimo , że internet jest młodym medium , już dużo dostępnych wiadomości się zdezaktualizowało.

Dobra , kończę , bo za dużo napisałem :mrgreen:

Opublikowano

Po prostu doszedłem do wniosku,że najładniej wyglądają akwaria jedno-dwugatunkowe,gdzie w każdym gatunku jest stadko ryb.Uważam,że wtedy agresja jest zdecydowanie mniejsza,a ryby zachowują się naturalnie.

10-15l wody na rybę według mnie wystarczy przy dobrej filtracji.

Wygląda to lepiej niż 4x1/4 w 450l.;)

Ale są różne zdania.;)