Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zanim zaczniesz.. naprawdę przemyśl kupno większego zbiornika.Ryby szybko rosną.Nieprawda,że akwarium nie ma gdzie postawić, zawsze się da :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Podepnę się pod wątek, bo mam pytanie również o filtr kaskadowy.

Chodzi mi mianowicie o powieszenie takiego filtra na szybie. Czy trzeba robić jakieś dodatkowe otwory w pokrywie, czy pasuje on do każdej standardowej pokrywy?

Opublikowano

polecam filtry kaskadowe generalnie niewidze zadnych przeciw zeby ich uzywac

w swoim 500l mialem jakis chinski badziewny kubel i sie popsul zostalem z 2x kaskada wypelniona tluczona rafa koralowa i 2x wewnetrzny z gabkami do cyrkulacji

I wydaje mi sie ze te filtry daja rade , testow juz dawno nierobilem trzymam sie podmian tylko , jakosc wody jest wizualnie extra nigdy niemialem problemow z okrzemkiem czy metna woda

ryby ktore mi padly przez ostatnie pare lat tylko i wylacznie z przyczyn pobicia

polecam kaskady jako niedroga filtracje biologiczna

Opublikowano

Podepnę się do tematu.

Czy pomysł warty zrealizowania.

W zbiorniku 300 litrów mam filtracje na bazie kubełka DIY (10l litrów keramzytu, beczka na kapuste, pompa Hydor L30 1200l/h) oraz niedługo będzie lepszy mechanik (obecnie 350l/h a będzie coś z przedziału 1200-2000l/h - głowica plus gąbka)

A jak by dodatkowo dokupić kaskadę i całą zasypać żwirem koralowym - pomogło by to w stabilizacji Ph ?

Opublikowano

Myślałem o modelu HBL-701.

Ewentualnie zawsze można zrobić sobie nad akwarium hydroponike i zamiast keramzytu dać żwir koralowy.

Lub za akwarium zrobić filtr przelewowy wypełniony koralem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli autor wątku nie ma nic przeciwko to pociągnę temat tutaj.

Kupiłem wspomnianą kaskadę (HBL-701 - 600l/h).

Wnioski.

- zmienić oryginalną gabkę na coś drobniejsze bo ta ma za duże pory.

- jako mechanik myślę że da sobie radę pod warunkiem że jakiś inny falownik będzie ruszał wodą.

- dość dobrze zaciąga syfki z wody - przypatrywałem rurze ssącej ile syfu zaciąga a ile odpływa dalej na "drugie okrążenie"

- brak korzucha bakteryjnego na powierzchni.

Zastanawiam się nad kupnem drugiej i zasypać zeolitem albo grysem koralowym - ze 2 kg by weszło w te dwie komory.

Opublikowano

Kaskada jako mechanik?! Co do biologa to w małym akwarium jeszcze się zgodzę ale większy ruch wody to ryby robią niż kaskada. Przecież to w ogóle prądu wody nie robi, co najwyżej taflą rusza.